Vyhlídka z lesní cesty Šumbera na Brno a Obřanskou stráň

Překvapující výhled na zajímavé lesní spojnici


Lesní cesta Šumbera byla naplánována již r. 1983, vyprojektována r. 1999 a postavena v l. 2006-07. Spojuje Brno-Maloměřice s rozcestím u Brna-Líšně, které nese název Kopaniny (přes pozemky školního lesního podniku Masarykův les ve Křtinách). V četných zákrutách stoupá ve směru od Brna nejdříve k severovýchodu, poté k jihovýchodu.

Jedním z cílů projektantů bylo odvést turisty z národní přírodní rezervace Hádecká planinka a přitom jim nabídnout kvalitní spojení Brna s Moravským krasem. Určitě zkrátka nepřišli ani lesáci - budovatelé cesty, kteří získali kvalitní spojnici pro lesní techniku. Cesta má délku asi 4,3 km, šířku koruny 4 m a šotolinový povrch. Na některých místech turisté najdou při cestě dřevěná odpočívadla.

Její budování se nesetkalo s úplným pochopením veřejnosti, kde mnozí odborníci upozorňovali na přílišný zásah do citlivé krajiny v těsném sousedství chráněného území. Cesta se širokými odvodňovacími příkopy skutečně takovým zásahem je, ovšem použitý přírodní materiál a zarůstání zelení určitě dá časem zapomenout na spory vedené při její výstavbě.

Při ústí cesty do Maloměřic turisty překvapí zajímavý výhled, který tu bude "fungovat" do doby, než zaroste mýtina, která jej dovoluje. Každopádně se dá odsud přehlédnout část Brna od Maloměřic a Obřan po Lesnou a dole zahlédneme údolí Svitavy s rušnou železniční tratí Brno - Česká Třebová. Na protější straně údolí zahlédnete Obřanskou stráň, chráněné území se stepní květenou.


Umístění

GPS souřadnice

49°13'28.707"N, 16°40'4.399"E

Adresa

Kanice 664 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kanice
Nadmořská výška
320 m.n.m.
Základní číselné údaje
Lesní cesta Šumbera byla otevřena r. 2007. Je dlouhá 4,3 km, v koruně široká 4 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší ("rozumnou") vlakovou stanicí je Brno hlavní nádraží, odkud jeďte městskou hromadnou dopravou. Nebo využijte stanici Brno - Židenice, kde ale nestaví rychlíky. Podobně je tomu v blízké železniční zastávce Bílovice nad Svitavou.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jednou z blízkých zastávek autobusů je Velká Klajdovka. Sem - k restauraci - jezdí linky 201 a 202 z Brna - Židenic, žel. st. a také ze Staré Osady. Vyšší frekvenci spojů má o 200 m jižněji ležící zastávka, která se jmenuje také Velká Klajdovka. Sem - do sídliště Líšeň - jezdí linky 45, 78, 82.

Můžete také přijet na konečnou autobusu č. 64, která se jmenuje Červený písek a najdete ji pod lomem Hády.

Příjezd osobním autem, parkování

Auta mohou parkovat u restaurace Velká Klajdovka. V omezeném množství můžete také parkovat u bufetu na dolním konci cesty Šumbera. Dostanete se tam takto: Dojedete z centra Brna až na konečnou autobusu č. 64 Červený písek  a stoupáte po silnici stále vzhůru ještě asi 400 m, ale nikoli až k lomu Hády. Včas odbočíte doleva rozbitou cestou k bufetu. Dál vás zákaz vjezdu stejně nepustí.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zájezdový autobus nejlépe zaparkujete někde na širších plochách v okolí konečné autobusu č. 64 Červený písek.

Přístup pěšky

Z konečné autobusu č. 64 Červený písek jděte ještě asi 400 metrů vzhůru a odbočte pak doleva k bufetu. Cesta Šumbera začíná kousek za ním a vyhlídku z ní určitě nepřehlédnete. Celkem 1 km.

Z Velké Klajdovky jděte lomem Hády stále dolů, ale mějte na paměti osobní bezpečnost a nechoďte k okrajům skal. Neodbočujte k Lamacentru doleva, jděte stále dolů rovně. Nejnižší partie lomu není průchodná, je tu plot, ale dá se obejít zprava. Po zdolání krátkého prudkého klesání lesem se ocitnete na cestě Šumbera, kde se dáte vpravo a najdete vyhlídku. Celkem 1,8 km.

Z Bílovic nad Svitavou od sokolovny stoupejte po zelené značce na rozcestí Kopaniny. To už jste se ocitli na horním konci lesní cesty Šumbera. Dejte se po ní a asi 3,5 km od rozcestí Kopaniny dorazíte na vyhlídku.
    

Příjezd na kole, parkování kol

Lesní cesta Šumbera je pro cyklisty ideální spojkou při jízdě z Brna do Moravského krasu či zpět. Směrem z Brna ale počítejte se značným stoupáním.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkářům s doprovodem doporučujeme výlet z rozcestí Kopaniny směrem dolů k Brnu. Na Kopaniny přitom vozíčkáři mohou pohodlně dojet po cyklostezce z Velké Klajdovky.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu