Pomník Aloise Zlatníka

Vzpomínka na jednoho z nejvýznamnějších českých lesníků a vědců na málo známém místě Moravského krasu


Na okraji národní přírodní rezervace Habrůvecká bučina byl při oslavách 75. výročí vzniku Školního lesního podniku Masarykův les ve Křtinách postaven moderně vyhlížející pomník Aloisi Zlatníkovi, který působil téměř celý život na lesnické a dřevařské fakultě v Brně a který patří k nejvíce uznávaným českým vědcům-lesníkům. Právě on se mj. zasloužil o vznik rezervace Habrůvecká bučina (a dalších chráněných území na pozemcích školního lesního podniku).

Pomník je tvořen dvěma kamennými trojúhelníkovými vápencovými bloky. Na levém je uveden Zlatníkův autogram a na pravém citát z jeho knihy z r. 1966 Květy a hory. Řešení pomníku navrhl prof. Ivan Otruba, nápisy pak doc. Jaroslav Koblížek, řemeslné zpracování provedla firma Kámen v Olomučanech.

Podle:

Truhlář, J. (2003): Památníky adamovských lesů, Primus Praha, s. 121


Umístění

GPS souřadnice

49°19'26.091"N, 16°42'0.333"E

Adresa

Habrůvka 679 04

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Habrůvka
Nadmořská výška
508 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pomník byl zhotoven r. 1998.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras Národní přírodní rezervace Habrůvecká bučina

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávkou je Adamov, zastávka - 7 km. Autobusy ovšem jezdí od železniční stanice Adamov - 8,3 km. Pak je nutno jít pěšky nebo jet autobusem 157 (a vystoupit v Josefově), ale pomník se ze směru od Adamova a Josefova špatně hledá a cesta vede do kopce. Doporučujeme tedy raději cestovat vlakem do Blanska, odtud jet autobusem do Rudice. Tuto obec si zvolte jako východiště k poněkud dobrodružnému hledání pomníku.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejrozumnější je dopravit se autobusem č. 231 z Blanska či Jedovnic do Rudice a pak pokračovat pěšky.

Příjezd osobním autem, parkování

Osobní auto zaparkujte v Rudici u hřbitova.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může zaparkovat v Rudici u hřbitova.

Přístup pěšky

Následující popis vede zájemce o návštěvu pomníku Aloise Zlatníka od zastávky autobusu v Rudici přímo k pomníku a nezaobírá se faktem, zda turista chce či nechce ještě navíc vidět v Rudici místní zajímavosti - lom Seč, větrný mlýn s muzeem, geopark anebo přírodní koupaliště Šistý.

Jděte od zastávky autobusu na jih k Dělnickému domu a pak ke kapli sv. Barbory. Od kaple pokračujte cestou (bez turistických značek) lemovanou stromořadím ke hřbitovu (možnost parkování aut či busů).

Asi 180 metrů za hřbitovem šotolinová lesní cesta uhýbá mírně vlevo, vy však jděte po lesní cestě rovně. Po dalších cca 500 metrech vyjdete na další šotolinovou cestu a necelých 100 m za ní uvidíte nenápadný neoznačený vjezd do Arboreta Habrůvka. Jděte ke vjezdu a arboretum obejděte tak, že plot budete mít vpravo. Při obcházení arboreta jdete nejdříve na jihovýchod, pak změníte směr chůze na jihozápad. Tohoto směru se držte i 100 metrů za arboretem. Stojíte na rozcestí, kde si všimnete na stromech červeného pruhového značení národní přírodní rezervace Habrůvecká bučina. Bude tam i cedule se státním znakem, pokud ji někdo neodnese. Odtud jděte téměř rovně 500 m po lesní cestě tak, abyste značení rezervace měli stále po levé ruce.

Příjezd na kole, parkování kol

Přístupovou cestu pro pěší lze s trochou trpělivosti absolvovat i na horském kole. Lze pochopitelně přijet i po cyklotrasách 5081 či 5119, které vedou okolo Arboreta Habrůvka, jehož si málokdo všimne a téměř nikdo z projíždějících cyklistů o něm neví.  

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se k pomníku Aloise Zlatníka nedostane.

Rady a tipy

    

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu