Pomník Mořice Kožešníka u Habrůvky

Vzpomínka na lesníka, který propracoval metodiku sadby lesních dřevin


Pomník Mořice Kožešníka (1840 - 1907) je možno najít na poměrně dobře "schovaném" místě poblíž Habrůvky v Moravském krasu.

Mořic Kožešník byl lesníkem, který propracoval metodiku sadby lesních dřevin. Redakci tohoto webu se o něm nepodařilo zjistit další spolehlivé údaje. Patrně i v době vzniku pomníku v r. 1929 měli jeho tvůrci nejasnosti s životopisem tohoto lesníka, protože na desku uvedli rok úmrtí a rok otevření pomníku, nikoli rok narození Kožešníka.

Přesto, že k pomníku vede jediná odlehlá lesní cesta, nutno konstatovat, že pro pomník jeho autoři vyhlédli skvělé místo. Je tvořený prostou deskou a kamenem shlíží na blízkou cestu ze stráně, která je poseta vápencovými balvany a škrapy. Asi 100 m odsud vede cyklotrasa č. 5081 a je tu i další pomník - Lichtenštejnský.


Umístění

GPS souřadnice

49°18'48.754"N, 16°43'34.066"E

Adresa

Habrůvka 679 05

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Habrůvka
Nadmořská výška
520 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pomník byl postaven r. 1929.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší stanicí je Adamov, ale je též možno vystoupit v zastávce, která se jmenuje Adamov zastávka. Odtud pokračujte autobusem nebo pěšky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Vyškova nebo z Adamova jeďte autobusem č. 157 do Křtin. Některé spoje jezdí závlekem do Habrůvky. Do Křtin můžete také cestovat linkou 201, která jede na trase Brno, Židenice, nádraží - Brno, Stará Osada - Křtiny - Jedovnice. Některé spoje linky 201 jezdí závlekem i do Habrůvky. Z Habrůvky jděte pěšky.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem je možné přijet ze Křtin do Habrůvky a zde zaparkovat ve vsi nebo vsí projet a nechat vůz na okraji lesní silničky před závorou lesní cesty, která se jmenuje Cesta ke hlinkovým dolům. Můžete parkovat i na opačné straně lesa severně odtud u hřbitova v Rudici (příjezd od Blanska nebo od Jedovnic).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat buď v Habrůvce nebo v Rudici. Výhodné je nechat účastníky zájezdu vystoupit v jedné z těchto vesnic, projít s nimi zajímavosti v lese mezi obcemi a nastoupit do busu ve druhé vesnici.

Přístup pěšky

Pomník najdete poblíž cyklotrasy č. 5081 při silnici, kterou lesníci nazvali Cesta k hlinkovým dolům a která spojuje Habrůvku s Rudicí.

Z Habrůvky jděte Cestou ke hlinkovým dolům (cyklotrasa 5081) asi 950 m víceméně stále na sever a u cedule naučné stezky, která popisuje těžební jámu Elisa, odbočte doprava asi 100 m k Lichtenštejnskému pomníku. Odbočka není nijak značena. Od Lichtenštejnského pomníku jděte lesní cestou téměř na sever asi 150 m k pomníku Mořice Kožešnika.

Z Rudice od hřbitova jděte nejdříve po cyklotrase 5119, pak 5081 víceméně pořád na jih, až po 2,4 km dojdete k zastávce naučné stezky, která popisuje těžební jámu Elisa. Zde se dejte 100 m doleva k Lichtenštejnskému pomníku. Odbočka není nijak značena. Od Lichtenštejnského pomníku jděte lesní cestou téměř na sever asi 150 m k pomníku Mořice Kožešnika.

Příjezd na kole, parkování kol

Cyklisté mají mezi Habrůvkou a Rudicí přímo svůj ráj. Jsou tu vhodná místa pro terénní jezdce, ale většina bikerů jezdí po lesních šotolinových cestách, které jsou vhodné pro všechny typy kol. Jedna z takových lesních cest spojuje Rudici s Habrůvkou a v blízkosti pomníku je označena jako cyklotrasa 5081. Jinak se můžete řídit pokyny pro přístup pěšky.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář s doprovodem se může celkem snadno pohybovat po lesních cestách mezi Rudicí a Habrůvkou, odbočku k pomníku ale nepřekoná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu