Žalmanova studánka

Zastavení u Pozořic připomínající zakladatele československé myslivosti


Na odbočce z modré značky, která vede z Pozořic ke zbytkům hradu Vildenberk,  v hlubokém údolí v lese najdete studánku, pečlivě upravenou místními ochránci přírody. Je odkazem na Josefa Žalmana, zakladatele československé myslivosti, který v Pozořicích prožil poslední roky svého života. Ve studánce pramení pravá větev Kovalovického potoka. Vede sem odbočka z modré značky, která dlouze po vrstevnici obchází hluboké údolí. Odbočka začíná u loveckého srubu, zvaného Hradní bouda nebo též Žalmanova bouda, který leží leží na straně údolí bližší k Vildenberku, tedy dále od Pozořic. Ke studánce lze sestoupit ale z obou stran údolí.

Umístění

GPS souřadnice

49°13'51.588"N, 16°48'39.785"E

Adresa

Pozořice 664 07

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pozořice
Nadmořská výška
432 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Blažovice, ale začít návštěvu okolí Pozořic a okolí právě zde nepokládáme za praktické. Do Pozořic je to daleko pěšky, lze jít jedině po silnicích, a proto dále uvádíme jako rozumný jen přístup autobusovou dopravou z Brna.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Brna, z ul. Úzká u hlavního nádraží jezdí do blízkých Pozořic autobus č. 702 směr Viničné Šumice. Pokud chcete prohlížet centrum Pozořic, vystupte na zastávce Pozořice náměstí. Pokud chcete již při výstupu být co nejblíže u lesa, vystupte na zastávce Pozořice, Jezera. Linka 702 má vysokou četnost spojů v pracovní dny, o víkendech jezdí obvykle po hodině.

Do Pozořic výjimečně zajíždí též linka 701 ze zastávky Brno, Úzká přes Hostěnice. Pokud si vyhlédnete některý ze spojů této linky, pak zastávka nejblíže k lesu se jmenuje Pozořice, Jezera, vodojem.

Příjezd osobním autem, parkování

Malé parkoviště se štěrkovým povrchem je možno využít na severním okraji Pozořic mezi hájovnou a lesem.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vedoucímu zájezdu doporučujeme, aby nechal na severním konci Pozořic u parkoviště vystoupit lidi a odeslal vozidlo parkovat do Pozořic, kde je dost místa.

Přístup pěšky

Z Pozořic vede ke zbytkům hradu Vildenberk okolo studánky modrá značka. Není zřízena příliš dlouho (stav r. 2014), proto se na starších mapách neobjevuje. V lese se po ní jde velmi příjemně, takřka stále po vrstevnici. Vzdálenost z pozořického náměstí je 5,5 km, z autobusové zastávky Pozořice, Jezera jen 3,5 km, od parkoviště na okraji lesa u hájovny pak již jen něco přes 2,5 km. U Hradní boudy odbočku ke studánce při spěchu můžete přehlédnout. Sestup do údolí a vzpomínku na Josefa Žalmana doporučujeme jako jednu z možných přístupových cest na Vildenberk.

Příjezd na kole, parkování kol

Cesta od parkoviště ke Hradní boudě (a pak i dál) je velice vhodná pro horská kola. Doporučujeme i netrénovaným cyklistům.

Poznámky pro vozíčkáře

Kvůli terénním nerovnostem vozíčkář cestu od Pozořic ke studánce nezvládne, a to ani s doprovodem.

Rady a tipy

    

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu