Vyhlídka na Tišnov a Květnici ze sadů a luk pod zříceninou hradu Čepička

Velmi hezké místo pro milovníky krajin a fotografování


Nad obcí Předklášteří u Tišnova se zvedají kopce patřící k Českomoravské vrchovině, zatímco většina Tišnova a většina zástavby Předklášteří leží v údolní nivě Svratky nebo na přilehlých mírných svazích. Výškový rozdíl mezi dnem údolí a vrcholky činí až 290 m. Na jednom z takových vrchů byl postaven hrad Čepička. Pokud se na něj turisté vydají, musejí počítat s faktem, že je nahoru nezavede žádná turistická značka, ale zato budou příjemně překvapeni výhledy z východního úbočí Čepičky, a to hned z několika míst.

Dobře je vidět především protější vrch Květnice a hned vedle Dřínová, do níž se zakousl vápencový lom. Díky Dřínové si můžeme udělat představu o tom, jak vypadá sousední Květnice "uvnitř", je také vápencová. Dále je dobře vidět obec Předklášteří (klášter ze zadní strany působí z Čepičky nezvykle), město Tišnov a nad ním rozhledna Klucanina.
    


Umístění

GPS souřadnice

49°21'9.495"N, 16°23'26.234"E

Adresa

Předklášteří 666 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Předklášteří
Nadmořská výška
348 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Tišnov, železniční uzel ležící na trati Brno - Havlíčkův Brod. V Tišnově z této trati odbočuje trať směr Nové Město na Moravě - Žďár nad Sázavou.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší obcí je Předklášteří. Z Tišnova se sem dá dojít pěšky (asi 1,5 km) nebo autobusovými linkami 163, 334, 335, 336. Vystupte na zastávce Předklášteří, obecní úřad.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto lze zanechat ve středu obce Předklášteří. Můžete jet i blíž k hradu, ale ulice v Předklášteří jsou velmi úzké a za posledními domy, kde asfalt přechází v polní cestu, se téměř nedá zaparkovat.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusu doporučujeme parkování ve středu obce Předklášteří.

Přístup pěšky

Jděte ze středu obce Předklášteří západním směrem ulicí nazvanou Za Klášterem, u památné hrušně pokračujte vpravo, stále touž ulicí až na konec zástavby, kde se rozdvojují polní cesty. Dejte se vlevo vzhůru, pak okolo vodojemu a hledejte vhodná místa pro rozhled. Pokud budete polní cestou pokračovat vzhůru, dojdete po hřbetu kopce ke zřícenině hradu Čepička. Celkem ze středu obce k vyhlídkovým místům asi 900 m.

Příjezd na kole, parkování kol

Cesta popsaná pro pěší je sjízdná pro horská kola, ale vede v popisovaném směru do prudkého kopce.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře vhodná přístupová cesta neexistuje.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu