Závrt pod Balcarkou

Jedinečná příležitost ke zhlédnutí říceného závrtu, který vznikl roku 2014


Těsně u silnice pod Balcarovou skálou můžeme vidět závrt vzniklý roku 2014. Je důkazem skutečnosti, že geologické procesy v Moravském krasu jsou stále aktivní. Řícený závrt má v průměru asi 4 m, hloubku asi 3 m. Je pravděpodobné, že na tomto místě se můžeme dočkat geologických překvapení. Do závrtu rozhodně nevstupujte, není stabilizován.

Umístění

GPS souřadnice

49°22'29.295"N, 16°45'25.654"E

Adresa

Ostrov u Macdochy 679 13

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Ostrov u Macdochy
Nadmořská výška
443 m.n.m.
Základní číselné údaje
Závrt vznikl r. 2014
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Blansko. Zastavují zde i rychlíky. Odtud jeďte autobusem č. 232 cca 12 km nebo jděte pěšky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Okolo Balcarovy skály vede silnice, po níž jezdí autobusová linka č. 232 Blansko, aut. st. - Viilémovice - Vysočany. Některé spoje jedou ještě dál do Drahan a Bousína. V Blansku je autobusové nádraží blízko vlakového. Vystupte na zastávce Ostrov u Macochy, Balcarka.

Příjezd osobním autem, parkování

K Balcarově skále přijedete buď od Blanska přes místní část Lažánky a obec Vilémovice nebo od severu přes obec Ostrov u Macochy.

Silnice přicházející k Balcarově skále od východu (cyklotrasy 5079 a 507) nejsou pro provoz motorových vozidel určeny!

Pokud chcete vidět jen Balcarovu skálu, Vintoky nebo ponory na louce mezi nimi, pak zaparkujte na trojúhelníkové křižovatce asi 150 m jižně od oficiálního parkoviště návštěvníků jeskyně Balcarka.

Pokud se chcete zdržet déle, fotit závrty, ponory a navštívit Balcarku, pak auto nechte na oficiálním parkovišti před správní budovou jeskyně Balcarka.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat pouze na oficiálním parkovišti u jeskyně Balcarky.

Přístup pěšky

K závrtu se dostanete pěšky nejlépe při výletě po červené značce z Jedovnic přes Krasovou do Ostrova u Macochy. Hledejte na louce těsně při silnici Vilémovice - Ostrov u Macochy.

Příjezd na kole, parkování kol

Pro cyklistu je okolí Balcarovy skály snadno dosažitelné, protože leží u křižovatky silnic oblíbených pro jízdu na kole. Velmi hezká lesní silnice s cyklotrasou 5079 se zákazem vjezdu pro auta sem vede od východu od Senetářova Krasovským údolím. Je sjízdná pro všechny typy kol (krátký polní úsek u Senetářova zvládnou i silničáři). Podobná silnice s cyklotrasou 507 sem vede z Krasové. Je ovšem u Krasové rozbitá a sjízdná jen na horském kole.

Suchým žlebem od Skalního mlýna vede do Ostrova okolo Balcarovy skály nejdříve lesní, pak "normální" silnice, kde cestou můžete obdivovat naprosto fascinující krajinu. Tento výlet vřele doporučujeme, je to cyklotrasa č. 5.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář si závrt může prohlédnout částečně přímo ze silnice.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu