Graselova sluj

Údajný občasný úkryt nechvalně známého lotra


Lesy v okolí Stálkova u Slavonic jsou plné žulových balvanů. Vytvářejí zajímavá seskupení, která vyvolávají v lidské fantazii nejrůznější představy. Můžete tu vidět želvy, klobouky, čepice, bochníky a podobně. Občas jsou bloky žuly nakupeny tak, že vytvářejí převisy nebo mezi nimi vznikají dutiny. V nich je možno se skrýt před nepohodou. Jedna z dutin je natolik nenápadná, že ji rozeznáme až při pohledu z několika metrů. Ano, Graselova sluj u Stálkova je dokonalým příkladem dobře ukrytého místa pro skromné přežití a nocleh legendárního lotra a loupežníka. Žulové balvany jsou tu zvětralé do nepříliš tlustých „bochníků“, takže tvoří plochou vyvýšeninu. Dutina mezi nimi má vcelku malé rozměry, její šířka je v průměru asi 2 m a člověk se uvnitř sotva posadí. Grasel si ji zvolil jako úkryt jistě i proto, že ze Stálkova pocházela jeho milenka Saerl Eignerová. Tehdejší ozbrojená moc neměla sebemenší šanci v řídce osídlené, lesnaté a dost nepřehledné krajině česko rakouského pomezí Grasela najít, zvlášť když ve sluji „nebydlel“ pravidelně, ale operoval na rozsáhlém území. Jak uvádíme v Graselově životopise, lotr byl dopaden léčkou, nikoli na místě "trvalého" pobytu.

Pokud se ke Graselově sluji vydáte v červenci, doporučujeme vyhradit si na cestu dostatek času, zvláště, jdete-li s dětmi. Okolní lesy jsou totiž plné borůvek. 

Podle:

Naučná tabule před Graselovou slují, 31. 7. 2014





Umístění

GPS souřadnice

49°2'6.319"N, 15°18'21.459"E

Adresa

Vlastkovec
Slavonice 378 81

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Vlastkovec
Nadmořská výška
648 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Slavonice.  Je konečnou stanicí na železniční trati z Kostelce u Jihlavy. Do Kostelce se lze dostat přímými vlaky na trase Brno - Jihlava - České Budějovice.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Po silnici, která vede poblíž, nejezdí žádné autobusové spoje, do nejbližší vsi Stálkov jezdí některé spoje autobusové linky Slavonice - Jindřichův Hradec. Jejich frekvence je ale velmi nízká, obvykle 3 až 4 páry ve všední dny, o víkendech nic.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte ze Stálkova po silnici směrem na severovýchod a zaparkujte v lese na křižovatce u velkého kříže. Pak pokračujte podle popisu pro cestu pěšky.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Na křižovatce silnic u kříže není dostatek místa a také samotná silnice je velmi úzká, nikoli však nesjízdná. Doporučujeme buď parkovat ve Stálkově a zbytek cesty dojít pěšky anebo účastníky zájezdu nechat vystoupit na rozcestí o velkého kříže (viz parkování autem) a vrátit se pro ně po uskutečnění obhlídky na totéž místo.

Přístup pěšky

Z křižovatky lesních silnic u velkého kříže severovýchodně od Stálkova: jděte 700 m po silnici označené zákazem vjezdu a pak pokračujte doleva do mírného kopce po stezce označené bílým G ve žlutém a hnědém poli (Graselova stezka). Celkem asi 1 km.

Ze Stálkova: jděte asi 2 km k rybníku Velký Troubný po žluté značce, východně od Velkého Troubného rybníku odbočte k severu na Graselovu stezku. Celkem asi 2,3 km.

Kromě Graselovy sluje cestou od jihu od silnice uvidíte uměleckou instalaci zvanou Bambitka

Příjezd na kole, parkování kol

Cesta ze Stálkova na severovýchod vede nejprve po asfaltu, u křižovatky v lese u velkého kříže odbočte vpravo na lesní asfaltku, 700 m od kříže nahoru do lesa po lesní cestě. Závěr jen pro horská kola.

Poznámky pro vozíčkáře

Závěrečný úsek přístupové komunikace  je pro vozíčkáře nesjízdný.

Rady a tipy

    

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu