Klobouková skála

Bizarní žulový útvar u Landštejna


Při žlutě značené  turistické cestě mezi zříceninou hradu Landštejn a osadou Blato si zajisté povšimnete několika hezkých žulových skal. Útvar, který jsme si v redakci tohoto webu pojmenovali jako Kloboukovou skálu, je v okolí patrně nejvyšší a dost možná i nejbizarnější. Docela blízko od Kloboukové skály najdete též skálu zvanou Obr. Výlet k oběma skalám doporučujeme zvláště rodinám s dětmi. Kromě skal se děti v létě mohou věnovat sbírání borůvek či malin. Na pasece mezi Kloboukovou skálou a Landštejnem roste červených chutných plodů opravdu hodně.

Umístění

GPS souřadnice

49°1'49.001"N, 15°13'6.202"E

Adresa

Pomezí pod Landštejnem
Staré Město pod Landštejnem 378 81

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pomezí pod Landštejnem
Nadmořská výška
640 m.n.m.
Základní číselné údaje
Skála je vysoká asi 10 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližším sídlem je Landštejn. Jeďte např. do stanice Slavonice, což je konečná na místní trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice. Do Kostelce na přestup se dostanete např. rychlíkem ze stanic na trati Brno - Jihlava - České Budějovice.

Také můžete cestovat úzkorozchodnou železnicí Jindřichův Hradec - Nová Bystřice a vystoupit např. ve stanici Hůrky nebo v zastávce Albeř.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na blízký Landštejn jezdí několik autobusových linek. V r. 2014 sem jezdil v neděli jeden dálkový spoj z Prahy, zpět ale ne. Dále přes Landštejn vede linka busu, který kromě cestujících přepravuje i jízdní kola České Budějovice - Třeboň - Nová Bystřice - Slavonice - Znojmo. Linka jezdí jen v některých dnech, jízdní řád doporučujeme pečlivě prostudovat. A konečně sem jezdí linka Jindřichův Hradec - Nová Bystřice - Slavonice, jen některé spoje. V sobotu a v neděli počítejte jen s malým množstvím možností, jak se na Landštejn autobusem dostat.

Příjezd osobním autem, parkování

Na Landštejně se sbíhají tři přístupové silnice: od Starého Města pod Landštejnem, od osady Klášter a od osady Blato. Návštěvníci hradu či okolí musejí využít placené parkoviště pod hradem. Jinde je zákaz stání, kromě prostoru u hotelu Landštejnský dvůr, které využívají výhradně hosté hotelu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat jedině na Landštejně.

Přístup pěšky

Z Landštejna jděte po žluté značce k severozápadu asi 1,1 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Cesta popisovaná z Landštejna je sjízdná na horském kole.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je cesta ke Kloboukové skále nesjízdná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu