Nejsevernější bod Rakouska

Zeměpisně zajímavé místo v krajině mezi Novou Bystřicí, Třeboní a Littschau


Nejsevernější bod Rakouska je velmi zajímavým geografickým místem, které navštěvují Rakušané i Češi. Návštěvníky z Čech motivuje k turistice v těchto končinách mj. skutečnost, že nejsevernější místo Rakouska bylo z Česka dlouhodobě nepřístupné, stejně tak jako blízký Novomlýnský rybník a budova Pohraniční stráže, v níž je dnes hotel Peršlák.

Dějiny místa jsou tedy hluboce smutně orámovány rokem 1951, kdy sem na sídlo finanční stráže přicházejí pohraničníci (14. rota 3. praporu 15. brigády) a rokem 1989, kdy je zrušena nedaleká železná opona, hranice začíná být propustná a objevují se první turisté. Mezitím ale po r. 1951  z map i z povrchu zemského mizí blízká vesnice Nové Mlýny, která zůstala mezi vzniklou železnou oponou a státní hranicí a nehodila se do ideologických plánů tehdejších vládců.

Od roku 1994 je otevřen hotel Peršlák, který poskytuje turistům a cykloturistům potřebné zázemí a je základnou mj. právě k vycházkám k nejsevernějšímu bodu Rakouska.

Bod je v terénu označen naprosto standardně hraničními kameny na obou březích Koštěnického potoka.

Podle:

http://world.pavelj.cz/2011/03/10/ceskou-kanadou-na-nejsevernejsi-bod-rakouska/, 24. 10. 2014


Umístění

GPS souřadnice

49°01'13.97"N, 15°01'13.95"E

Adresa

Rottal, Nový Vojířov
Haugschlag, Nová Bystřice A-3874, 378 33

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Rottal, Nový Vojířov
Nadmořská výška
485 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Z Rakouska: v letní sezoně jezdí z Gmündu do Littschau vlaky po úzkorozchodné trati, jízdní řád viz http://www.waldviertlerbahn.at/wvbahn2006/cz/strecke/beschreibung.htm

Z Česka: můžete jet po úzkorozchodné trati Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. Vystupte na konečné stanici Nová Bystřice.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V Česku je nejbližším trvale osídleným místem hotel Peršlák, ten je ale bez autobusového spojení. Poněkud dále leží vesnice Nový Vojířov, kam jezdí několik málo spojů jen v pracovní dny.

V Rakousku jezdí bus z Littschau do nejbližší obce Haugschlag. Vystupte na konečné zastávce, která se jmenuje Haugschlag, Oberort.


Příjezd osobním autem, parkování

Nejbližším místem, kam lze dojet autem, je parkoviště před hotelem Peršlák.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může přijet k hotelu Peršlák. Silnice od Nového Vojířova je sice velmi úzká, ale i pro autobusy sjízdná

Přístup pěšky

Od hotelu Peršlák jděte dolů k rybníku a pak vlevo k soutoku Koštěnického potoka a jeho přítoku zleva, Červeného potoka. Vede sem odbočka ze zelené značky. Celkem asi 0,5 km.

Z vesnice Rottal jděte podle rakouského značení po trase 608.  Celkem asi 1 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Blízký hotel Peršlák je důležitým bodem na dálkové cyklotrase Greenways č. 32 Praha - Wien. Tomu odpovídá vysoká frekvence cyklistů "místních" i "dálkových". K nejsevernějšímu bodu jeďte od rybníka po zelené "pěší" odbočce, počítejte ale s tím, že v pískovém terénu kolo víceméně povedete.

Poznámky pro vozíčkáře

Nejsevernější bod Rakouska není pro vozíčkáře dostupný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu