Violík (Łabski Szczyt)

Osamocená skála na hlavním krkonošském hřbetu, cenná botanická lokalita


Na hlavním krkonošském hřbetu na česko-polské hranici se nad poměrně plochý povrch tvořený mírně ukloněnou zdviženou krou zvedají geologicky odolnější skály. Violík neboli Łabski Szczyt je typickým příkladem. Eroze založená především na mrazovém zvětrávání žuly masívní horu rozložila na kuželovitý vrchol s kamennými moři na úbočí. Relativní převýšení vrcholového skaliska nad okolním terénem činí asi 40 m.

V chladném klimatu na Violíku přežívá jen několik rostlinných druhů. Borovice kleč do těchto nadmořských výšek zasahuje už jen omezenými ostrůvky, takže většinu vegetace tvoří trávy a botanicky zajímavé lišejníky. Právě vzhledem k jejich ochraně před sešlapáváním je dovoleno oblast Violíku pozorovat jen z turistické cesty a na vrchol je vstup zakázán.

A proč tolik ochrany pro zdánlivě obyčejný lišejník? V nehostinném klimatu Krkonoš lišejníky přirůstají ročně například jen 1 mm, takže dle jejich současné velikosti usuzujeme, že na Violíku rostou již velmi dlouho, až tisíce let. Není tedy ekologicky rozumné likvidovat pouhým sešlapem rostliny, které bojují o přežití takto dlouhou dobu.

Na skalách a kamenech rostou hlavně druhy s korovitou stélkou, která je pevně srostlá s podkladem. Takto můžeme pozorovat světle zelený mapovník alpský (Rhizocarpon alpicola). Šedomodré lupenité stélky má terčovka prstencovitá (Arctoparmelia centrifuga), která v Krkonoších roste pak už jen na jediném dalším místě. Šedou barvu zaujímají další druhy, často na jednom kameni je jich několik.

Podle:

Informační tabule u Violíku, září 2014


Umístění

GPS souřadnice

50°46'49.605"N, 15°32'43.493"E

Adresa

Špindlerův Mlýn, Szklarska Poręba 543 51

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bedřichov v Krkonoších, Szklarska Poręba
Nadmořská výška
1472 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Krkonošský národní park Karkonoski park narodowy

Přístup

Příjezd vlakem

Pro návštěvu hlavního krkonošského hřbetu lze zvolit dvě cílové železniční stanice: Vrchlabí (trať 044), kde navazují autobusové spoje do Špindlerova Mlýna, anebo Jilemnice (trať 042), odkud jezdí autobusové spoje na Horní Mísečky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejvíce autobusových spojů jezdí z různých měst ČR po celý rok do Špindlerova Mlýna. Dalším vhodným východiskem jsou Horní Mísečky, kam jezdí autobusy hlavně z Jilemnice. V letní sezóně lze vyjet autobusem až na Zlaté návrší ve výšce téměř 1400 m nebo na Špindlerovku (cca 1200 m), což jsou za příznivého počasí rovněž vhodná nástupní místa k dosažení hlavní krkonošské hřebenovky, kde je Violík.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště pro osobní automobily jsou ve Špindlerově Mlýně a na Horních Mísečkách.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště pro autobusy jsou ve Špindlerově Mlýně a na Horních Mísečkách.

Přístup pěšky

Violík leží při hlavní krokonošské hřebenovce, trase značené červeně.

Z Horních Míseček: jděte po žluté značce k prameni Labe a pak stále pokračujte k hlavnímu hřbetu, kde na křižovatce zvané Česká budka jděte vpravo, tj. na východ. Celkem 7,5 km. 

Ze Špindlerova Mlýna: Labským dolem po modré podél Labských vodopádů k Labské boudě a pak k prameni Labe po červené, pak pokračujte po žluté k hlavnímu hřbetu, kde na křižovatce zvané Česká budka jděte vpravo, tj. na východ. Celkem 10,5 km.

Od Špindlerovy boudy: různé možnosti hřebenových tras 9 - 11 km, např. po červené značce.



Příjezd na kole, parkování kol

Na hřebenovku okolo Violíku je vjezd s kolem zakázán.

Poznámky pro vozíčkáře

Violík není pro vozíčkáře dosažitelný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu