Vyhlídka u Labské boudy

Fascinující pohled do Labského dolu


U Labské boudy se otevírá očím turistů mimořádný výhled do Labského dolu. Připomeňme, že Labský důl byl modelován ledovcem. Má tedy tvar písmene U s velmi strmými bočními stěnami. Z nich stéká dolů značné množství malých i velkých potoků. Patří k nim i Labe. Potoky místy tvoří vodopády, které jsou zvláště efektní při tání sněhu. Velmi blízko vyhlídky můžete zhlédnout horní kaskády Labských vodopádů a velmi blízko je také Pančavský vodopád, nejvyšší v České republice. Z vyhlídky lze také přehledně sledovat vegetační stupně smrku a kleče.



Umístění

GPS souřadnice

50°46'8.601"N, 15°32'46.322"E

Adresa

Špindlerův Mlýn 543 51

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bedřichov v Krkonoších
Nadmořská výška
1308 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Krkonošský národní park

Přístup

Příjezd vlakem

Pro návštěvu lze zvolit dvě cílové železniční stanice: Vrchlabí (trať 044), kde navazují autobusové spoje do Špindlerova Mlýna, anebo Jilemnice (trať 042), odkud jezdí autobusové spoje na Horní Mísečky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejvíce autobusových spojů jezdí z různých měst ČR po celý rok do Špindlerova Mlýna. Dalším vhodným východiskem jsou Horní Mísečky, kam jezdí autobusy hlavně z Jilemnice. V letní sezóně lze vyjet autobusem až na Zlaté návrší ve výšce téměř 1400 m nebo na Špindlerovku (cca 1200 m), což jsou za příznivého počasí rovněž vhodná nástupní místa k návštěvě vyhlídky a okolí.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště pro osobní automobily jsou ve Špindlerově Mlýně a na Horních Mísečkách. Blíže k vyhlídce a okolí se autem nedostanete.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště pro osobní automobily jsou ve Špindlerově Mlýně a na Horních Mísečkách. Blíže k vyhlídce a okolí se autem nedostanete.

Přístup pěšky

Z Horních Míseček: 6 km po žluté a pak po červené značce.

Ze Špindlerova Mlýna: Labským dolem po modré podél Labských vodopádů k Labské boudě. Celkem 8 km.

Od Špindlerovy boudy: různé možnosti hřebenových tras 10 - 12 km, např. po červené značce.

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole je možné dojet z Horních Míseček přes Zlaté návrší k Labské boudě, a tedy i k vyhlídce (cyklotrasa K13), odkud je nutné vrátit se po stejné cestě zpět.

Poznámky pro vozíčkáře

Trasa po žluté a pak po modré značce (též cyklotrasa K13) z Horních Míseček je vhodná pro vozíčkáře, je však nutno mít fyzicky zdatný doprovod a odhadnout míru rizika, např. počasí.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu