Wielki Staw

Ledovcové jezero na polské straně Krkonoš


Wielki Staw na polské straně Krkonoš je nádhernou ukázkou ledovcového karového jezera.

Kar je vhloubený tvar zemského povrchu poměrně malých nebo nejvýše středních rozměrů. Ledovec jej vytvoří erozní činností na své spodní bázi. Na ní panují velké rozdíly teplot oscilujcí kolem nuly. Střídavé tání a mrznutí spodní části ledovce rozrušuje horninu pod ním a vzniká vhloubený tvar. Změny teplot na bocích zvětšují kar do šířky. Výsledkem je obvykle hluboký tvar se strmými stěnami na třech stranách, čtvrtá strana bývá otevřena do údolí. V půdorysu kar bývá kruhový nebo oválný. Ledovec z karu buď odtéká do údolí, přičemž tlačí před sebou čelní morénu, nebo neodtéká nikam a jeho hmota se navrší za čelní morénou.

Wielki Staw je karové jezero, zbytek po ledovci, který navršil svoji hmotu za mohutnou 30 m vysokou čelní morénou a který vznikl na severní straně hlavního krkonošského hřbetu. Rozměry oválného kotle (jak se často karu říká) jsou úctyhodné - asi 650 m x 350 m, vertikální rozměr  od vyhlídek na okraji kotle ke hladině jezera činí asi 180 metrů. Jezero má průzračnou vodu, číselné údaje se poměrně liší, nejčastěji je udávána rozloha 8,3 ha, hloubka až 25 m a maximální teplota vody 14 °C.

Jezero nemá přítok, voda v něm má původ ve srážkách a v podzemních zdrojích, vytéká z něj Bialy potok. Na dně roste kapraďorost šídlatka jezerní (Isöetes lacustris).

Ledovcové jezero není veřejnosti přístupné, ale shora, z červeně značené Cesty čs.-polského přátelství se na něj otevírají nádherné výhledy.
 





Umístění

GPS souřadnice

50°45'28.812"N 15°41'37.872"E

Adresa

Karpacz 58-540

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Karpacz
Nadmořská výška
1220 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozloha jezera je 8,3 ha, hloubka až 25 m a maximální teplota vody 14 °C.
Kategorie chráněného území
Karkonoski park narodowy

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železničních stanic Trutnov hl. n. nebo Svoboda nad Úpou a pak pokračujte do Pece pod Sněžkou autobusem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusem do Pece pod Sněžkou.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem do Pece pod Sněžkou, zde nutno zaparkovat na placeném záchytném parkovišti. Vjezd do Obřího dolu pouze na speciální povolení vydané Správou Krkonošského národního parku. Můžete jet i do Špindlerova Mlýna. Nahoru na hřeben je ale zákaz vjezdu (pokud tam nejste ubytováni), pokračovat musíte autobusovou linkou)

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusem do Pece pod Sněžkou nebo do Špindlerova Mlýna, zde nutno zaparkovat na placeném záchytném parkovišti. Ze Špindlerova Mlýna ke Špindlerově boudě na hlavním hřebeni jezdí speciální autobus.

Přístup pěšky

Nejkrásnější výhledy na jezero si vychutnáte z červené hřebenové trasy. Jedno z východisek si můžete zvolit Sněžku (horní stanice lanovky z Pece p. S.), odkud je to k jezeru po červené značce asi 5,5 km, túru můžete začít také u Špindlerovy boudy, odkud půjdete po červené hřebenovce asi 4 km.

Z Pece pod Sněžkou vystupte Obřím dolem do Obřího sedla, odkud pokračujte po červené značce. Celkem k jezeru asi 14 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Na tuto část krkonošského hřebene platí zákaz vjezdu cyklistů.

Poznámky pro vozíčkáře

Tato část Krkonoš není pro vozíčkáře dostupná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu