Obří hřeben (Czarny Grzbiet)

Mohutná horská rozsocha na východ od Sněžky pozoruhodná výskytem polygonálních půd


Obří hřeben (Czarny Grzbiet) je mohutnou horskou rozsochou, která spojuje v Krkonoších Sněžku a východně od ní se nacházející Svorovou horu. Obří hřeben poměrně strmě klesá z východního úbočí Sněžky, po dosažení nadmořské výšky asi 1400 m klesá již pozvolně k nejníže položenému místu v nadmořské výšce asi 1365 metrů, které je od Sněžky vzdáleno asi 1,8 km východně. Pak se hřeben mírně zvedá a končí na Svorové hoře (1411 m.n.m.), která je od Sněžky vzdálena cca 2,2 km vzdušnou čarou.

Obří hřeben působí mohutným dojmem, má totiž velké převýšení oproti údolím na severní i jižní straně. Dojem velkého převýšení je ještě umocněn dosti strmými svahy taktéž na obou stranách. Jižní svahy hřebene odvodňuje Jelení potok a jeho přítoky, na severu pak potok Lomniczka s přítoky. Zatímco vody Jeleního potoka se postupně dostanou do Labe a tedy do Severního moře, potok Lomniczka odvádí své vody přes Odru do Baltského moře. Obří hřeben pak není jen rozvodím, ale i hranicí mezi úmořími.

Na Obřím hřebeni se místy zachoval pozoruhodný pedogeografický jev (pedogeografie je nauka o složení a zeměpisném rozšíření půd), a to polygonální půdy. Ty vznikají při teplotách pod bodem mrazu a navenek se projevují zajímavými mnohoúhelníkovými uskupeními balvanů na zemském povrchu. Viz též heslo o polygonálních půdách.

Z Obřího hřebene se otevírá nádherný rozhled na českou i polskou stranu Krkonoš a jsou odtud zajímavé pohledy na Sněžku.

V únoru roku 1945 se na Obřím hřebeni odehrála letecká katastrofa, kdy na jižním úbočí ve sněhové vánic havarovalo letadlo Junkers, na jehož palubě byli zranění němečtí vojáci z Breslau (Wroclaw). Přes 20 osob zahynulo, někteří muži se díky tyčové značení dostali na Růžohorky. Až roku 1998 byly zbylé trosky letadla vyzvednuty, část jich je vystavena v infocentru v Malé Úpě. 

Podle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ob%C5%99%C3%AD_h%C5%99eben, 22. 4. 2016


Umístění

GPS souřadnice

50°44'28.471"N 15°45'5.761"E

Adresa

Malá Úpa, Karpacz 542 21 CZ, 58-540 PL

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Horní Malá Úpa, Karpacz
Nadmořská výška
1365 m.n.m. - 1450 m.n.m.
Základní číselné údaje
Délka hřebene je asi 2,3 km.
Kategorie chráněného území
Krkonošský národní park Karkonoski park narodowy

Přístup

Příjezd vlakem

Vlakem je třeba dojet do železničních stanic Trutnov nebo Svoboda nad Úpou a odtud pokračovat autobusem do Pece pod Sněžkou nebo do Horní Malé Úpy. V Polsku je nejbližší železniční stanice v Jelení Hoře (Jelenia Góra).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusem jeďte do Pece pod Sněžkou nebo do Horní Malé Úpy (zastávka se jmenuje Horní Malá Úpa, Pomezní Boudy) nebo v Polsku do Karpacze.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete zaparkovat v Peci pod Sněžkou nebo v Horní Malé Úpě na Pomezních Boudách.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus můžete zaparkovat v Peci pod Sněžkou nebo v Horní Malé Úpě na Pomezních Boudách.

Přístup pěšky

Obřím hřebenem vede česká červená značka, která spojuje Sněžku a Pomezní Boudy.

Příjezd na kole, parkování kol

Na Obří hřeben je cyklistům vjezd zakázán.

Poznámky pro vozíčkáře

Na Obřím hřebeni vede stezka, která je pro vozíčkáře nedostupná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu