Kleiner Falkenstein

Nádherná, mohutná skála v Bavorském lese


Kleiner Falkenstein je jeden z nejzajímavějších přírodních útvarů a současně rozhledových bodů v Bavorském lese. Básnicky by se dal označit za menšího bratra od Großer Falkensteina, ale geomorfologicky to není až tak docela pravda. Je to mohutný rulový skalní výchoz na úbočí hory Falkenstein, který rozsahem a relativním převýšením předčí onoho výše situovaného bratra, tedy skaliska  Großer Falkenstein na hlavním vrcholu. 

Na skály lze vystoupit od značené cesty krátkou odbočkou, kde dbejte na bezpečnost zejména za mokra nebo na zledovatělém povrchu. Temeno skály poskytuje neobyčejně krásný polokruhový výhled, zejména západním směrem. Nejvíc upoutá pohled na masív Großer Arberu (Velkého Javoru), nejvyšší hory Bavorského lesa.



Umístění

GPS souřadnice

49°05'18.5"N 13°16'24.2"E

Adresa

Lindberg 94227

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1190 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Nationalpark Bayerischer Wald Přírodní rezervace Kerngebiet

Přístup

Příjezd vlakem

V údolí řeky Regen mezi Bayerisch Eisensteinem a Zwieselem jezdí malebné zelené vlaky na trati zvané Waldbahn. České dráhy a Waldbahn využívají společné nádraží přesně na státní hranici s názvem Železná Ruda-Alžbětín'/Bayerisch Eisenstein. Pokud chcete tuto dopravu při výletu z Česka využít, pak přestupte v pohraniční stanici a jeďte do zastávky Ludwigsthal. Odtud pokračujte pěšky nebo autobusem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Přirozeným výchozím bodem na túry je osada Zwieslerwaldhaus. Jezdí sem závlekem z hlavní silnice linkový autobus Passau - Zwiesel - Železná Ruda. V pracovní dny jediný spoj vyjíždí ráno ze Železné Rudy, odpoledne se vrací zpět. Pokud se chcete na výchozí místo dopravit bavorským dopravcem od nádraží z Bayerisch Eisensteinu nebo ze Zwieselu, pak můžete spojení nalézt např. na stránkách Bayern Fahrplan. Vystupte na zastávce Zwieslerwaldhaus Abzw.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte do osady Zwieslerwaldhaus (odbočte ze silnice E53 Zwiesel - Železná Ruda), kde je několik velkých parkovišť.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Jeďte do osady Zwieslerwaldhaus (odbočte ze silnice E53 Zwiesel - Železná Ruda), kde je několik velkých parkovišť.

Přístup pěšky

Z osady Zwieslerwaldhaus: vyjděte po stezce označené symbolem tisu (německy Eibe) na Kleiner Falkenstein, odtud pak můžete dále stoupat na Großer Falkenstein .

Příjezd na kole, parkování kol

Pokud pojedete podle našeho návodu prudce stoupající silnicí na hlavní vrchol Falkensteinu k chatě, pak na místě o souřadnicích 49°05´51.5ˇˇN, 13°16´23,7ˇˇE jeďte po silničce na jih. Ta je slepá a končí u Kleiner Falkensteinu. Návrat na hlavní trasu toutéž cestou. Výstupová cesta označená značkou tisu je pro kola nesjízdná.




Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkářům doporučujeme při využití cesty popsané pro kola, aby si vzali fyzicky velmi zdatný doprovod.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu