Janohrad

Též Janův hrad, umělá zřícenina v Lednicko-valtickém areálu

Kontaktní informace

+420 519 355 134
Oficiální stránky
janohrad@npu.cz

V rovině Dyjskosvrateckého úvalu u Lednice, v místě, které díky meandrům starého koryta Dyje připomíná poloostrov, si nechal v l. 1801-07 vystavět Jan I. Josef z Lichtenštejna hrad, ale spíše se jedná o umělou zříceninu hradu. Projektantem byl Josef Hardtmuth. Ten použil veškeré své kompoziční schopnosti, když stavbu v nestabilním geologickém podloží lužního lesa pojal jako poměrně robustní jednopatrovou budovu s rytířským sálem uvnitř a se čtvercovým nádvořím ukrytým za ní. Podloží bylo zpevněno dřevěnými trámy, jako stavební materiál sloužily kameny z Pálavy a z Pohanska. Zámeček byl postaven jako lovecký. Panstvo se zde shromažďovalo před lovem a po úspěšném lovu se zde pořádaly poslední leče a velkolepé hostiny. 

Téměř čtvercové nádvoří je obehnáno hradbami s věžemi v rozích. Obojí  (věže i hradby) nechal projektant částečně polorozbořené, dbal při tom na detail (např. pravotočivá schodiště jako na opravdovém hradě, spadlé balkony, rozbořené věže, propadlé zdivo). Zatímco čelní trakt zcela zřejmě činí ze stavby dojem solidního hradu, pohledy z ostatních poloh zaznamenávají spíše zříceninu. Pojetím se Josef Hardtmuth zapsal do dějin architektury. Je to první novostavba romantismu na území Česka. Lichtenštejnům sloužil hrad jako myslivna a jako lovecký zámek až do r. 1945.

Dnes je Janův hrad přístupný pro prohlídky a je považován za jednu z nejvýznamnějších památek Lednicko-valtického areálu.

Prohlídkový okruh je veden prvním patrem hradu. Návštěvníci jdou do velkého rytířského sálu, dvou dámských salónků a odpočinkových salónků v severní a východní věži. 

Při prohlídce je mj. dobré si uvědomit, že na konci 2. světové války byl hrad zapálen. Při požáru shořely všechny reprezentační místnosti i se zařízením, které Lichtenštejnové neodvezli. V Rytířském sále a v salonku naproti vchodu prohořely i stropy, zůstalo jen obvodové zdivo. Jediný zachovaný strop je v salonku po levé straně vchodu. 

Rekonstrukce probíhala v l. 1957-64. 

Délka prohlídky je 25 minut. Otevírací doba je IV a X So, Ne 9 - 16.15, V - IX ÚT . Ne 9 - 16.15. Základní vstupné činí 60 Kč (r. 2016).

Podle:

Hosák, L., Zemek, M. a kol. (1981): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, I. díl, Jižní Morava, s. 111

https://www.januv-hrad.cz/cs/, 30. 10. 2016

Koukal, V. (1990): Průvodce Lednice - Janův hrad, Ústav vědeckotechnických informací pro zemědělství Praha a Zemědělské muzeum Praha, s. 1-8







Umístění

GPS souřadnice

48°48'16.211"N, 16°49'56.060"E

Adresa

Podivín 691 44 Lednice (správa hradu)

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Podivín
Nadmořská výška
160 m.n.m.
Základní číselné údaje
Umělá zřícenina byla postavena r. 1807.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka se jmenuje Ladná (trať Brno - Břeclav).

Většina návštěvníků ale nejspíše bude mířit do Lednice, kam  se můžete vlakem dopravit dvojím způsobem. Buď jeďte do stanice Podivín na trati Brno - Břeclav a pak pokračujte autobusem nebo jeďte do stanice Valtice město na trati Břeclav - Znojmo a pak dále pokračujte autobusem.

Do Lednice sice vede trať z Břeclavi, ale pravidelný provoz osobní dopravy se na ní nekoná. Historické vlaky 4 krát denně sem jezdí z Břeclavi jen od května do začátku září v sobotu a v neděli. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Lednice jezdí dvě autobusové linky s celotýdenním provozem.

Linka 555 Valtice - Lednice - Podivín (vlaková zastávka Valtice město je v těsné blízkosti autobusové zastávky Valtice žel. st., v Podivíně autobusy taktéž navazují na železniční dopravu).

Linka 570 Mikulov - Lednice - Břeclav má také návaznost v Mikulově i v Břeclavi na vlaky.

Příjezd osobním autem, parkování

K Janohradu vede lesní asfaltka od mostu přes Dyji na silnici Lednice - Podivín. Dopravní značku na začátku této silnice jsme si vyložili v únoru r. 2019 a pak opakovaně v dubnu 2023 tak, že k Janohradu je možno jet od silnice na parkoviště u hradu (lze-li travnatou plochu u hradu jako parkoviště označit). Jinak parkujte buď v Lednici (parkoviště obvykle placená, pak jděte cca 3 km pěšky) nebo u řeky Dyje při silnici Lednice - Podivín (pak cca 3,5 km pěšky).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkování je možné jen v Lednici, ul. 21. dubna. 

Přístup pěšky

Z Ladné, žel. zast.: od vlaku přes ves a pak přes most na Dyji, závěrečný úsek po žluté značce, asi 4,5 km.

Z Lednice: od východního okraje městečka přes pole po asfaltce, závěr lesem. Rovina, pokud nejdete parkem celkem nuda. Asi 3 km. Možno též jet na koňském povozu od Maurské vodárny. Cena docela přijatelná. Též možno lodí, také od Maurské vodárny. Cena poměrně vysoká.

Od mostu přes Dyji při silnici Lednice - Podivín: Asi 3,5 km po asfaltové silnici podél Dyje.   

Příjezd na kole, parkování kol

Všechny cesty popsané pro pěší jsou vhodné i pro kola. Do lednického parku ovšem platí zákaz vjezdu, tomuto území se s bicyklem vyhněte.

Velmi hezká trasa vede k Janohradu z Břeclavi (č.41) nebo z Podivína (č. 412).

Poznámky pro vozíčkáře

Doporučujeme jízdu z východního okraje Lednice. Lávka přes Dyji u Janohradu ale není úplně dobře sjízdná a hrad není bezbariérový. Všechny prohlídkové prostory jsou v 1. patře.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu