Pláž Bonsecours

Krásné koupání v bretaňském Saint-Malo


Město Saint-Malo na severu Bretaně patří mezi nejvyhledávanější turistické magnety Francie. Popularitě vděčí mj. opravdu zajímavému koupání na místní pláži Bonsecours. 

Pláž není nijak rozlehlá, tvoří ji písek a skupiny skalisek, voda tu bývá teplejší i studenější. Značně odlišné podmínky ke koupání jsou pří přílivu a při odlivu. Rozdíl mezi hladinami v Saint-Malo činí až 15 m.

Při přílivu návštěvníci z pásu písku vstupují rovnou do vody. Jakmile začně odliv, z vody postupně vystupuje velký bazén, který zůstane naplněný vodou, i když hladina vody ustoupí tak daleko, že dosáhne mimo písek k balvanům, kde koupání už není úplně bezpečné. Nicméně v bazénu panuje pohoda.

Koupání ale pro početné návštěvníky pláže není nejpřitažlivější atrakcí. Velké skupiny lidí se za odlivu vydávají na zajímavé procházky na ostrov Le Grand Bé a k pevnosti Petit Bé (Fort du Petit Bé). Je v tom romantika i dobrodružství. Výlet lidé musejí stihnout docela rychle, aby je příliv před zpáteční cestou nezastihl uvíznuté na ostrově. Pokud se vám toto stane, určitě se nepokoušejte moře překonat, jen počkejte přibližně 6 hodin na další odliv. Pohled z hradeb na pochodující "mravence" mířící od břehu na ostrovy je nesporně zajímavý.

Na ostrově Le Grand Bé je pohřben François Auguste René de Chatebriaund, spisovatel 18. století, rodák ze Saint-Malo a hlavní představitel francouzského romantismu. Pevnost Petit Bé na dalším ostrůvku projektoval v 17. století známý francouzský architekt Vauban


Podle:

Williams, N. a kol. (2009): Francie, průvodce Lonely Planet, český překlad Svojtka, Praha, s. 319



Umístění

GPS souřadnice

48°38'54.810"N, 2°1'47.782"W

Adresa

Saint-Malo 35400

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 5 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž Bonsecours je asi 300 m dlouhá.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Saint-Malo se vlakem dostanete např. z Paříže nebo z Rennes. Saint-Malo je konečná - hlavová stanice.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do středu historické zástavby a k pláži autobusy nejezdí. Nejbližší zastávka se nachází na Esplanade Saint-Vincent. 

Příjezd osobním autem, parkování

Východně od hradeb se nachází několik obrovských parkovišť. Všechny jsou placená. Ve špičce letní sezony budete těžko hledat místo. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem. 

Přístup pěšky

Od parkoviště jděte bránou Porte Saint Vincent a ulicí Rue Saint-Vincent. Pak udržujte víceméně přímý směr a dojdete ke katedrále. Pak se vydejte uličkami západním až jihozápadním směrem, až dorazíte na hradby a z nich sestoupíte k moři. 

Pokud se vám podaří zaparkovat u brány Porte du Dinan, pak budete mít k pláži kratší cestu. Půjdete skrz Porte du Dinan a pak podél hradeb k moři. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jízdu ulicemi historického středu města a na pláži kvůli obrovským davům pěších nedoporučujeme. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pláž není upravena pro vozíčkáře.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu