Pláž Prieuré

Koupání v Dinardu, městě na severu Bretaně


Město Dinard je hojně navštěvovaným letoviskem na severu Bretaně. Na jeho území se nachází čtyři pláže, z nichž jednu zařazujeme na náš server. Díky čistotě a mírnému podnebí se pláž Prieuré a okolní město stalo letní destinací. Návštěvníci tady oceňují několik skutečností. 

Za prvé: na vývoj města měli značný vliv bohatí Britové a Američané, kteří se sem v 19. století stěhovali ať už na letní sezonu nebo na celoroční pobyt. Stavěli si monumentální vily a hotely, některé na bizarních, pohledově exponovaných útesech. Ve městě je evidováno 407 památkově chráněných domů. 

Za druhé: město si i přes příliv cizinců uchovalo francouzský šarm.

Za třetí: zatím nikoho nenapadlo pokazit zástavbu Dinardu komplexem hotelů panelákového střihu. Charakter městského  panoramatu zůstává dlouhodobě zachován. Jednotlivé moderní hotely ale v Dinardu najdete. Připravte si ale spíše vyšší částky, pokud se v nich budete chtít ubytovat. 

Za čtvrté: přesto, že počet obyvatel z 11 000 "domorodců" v létě vyskočí na 40 000, poznáte to, ale jen mírně. Návštěvníci jsou rozptýleni na obrovských plážích. K nim patří i Prieuré. 

Za páté: pokud jste příznivci kinematografie, vydejte se do Dinardu na mezinárodní filmový festival.

A konečně za šesté: pokud rádi sledujete osudy zajímavých osobností, pak si v Dinardu také přijdete na své. Dinard navštěvuje Joan Collinsová, dovolenou tady trávil Winston Churchill, jako malé dítě žil ve městě T. E. Lawrence. Malíř Picasso tady byl činný ve 20. letech 20. století. 

Na pláži Prieuré 500 m dlouhé se můžete koupat hlavně za přílivu. Při odlivu se mořskou vodou naplní bazén na severu pláže, který lze využít hlavně pro malé děti. Velkou předností pláže je její poloha chráněná před větry od moře. Na pláž si musíte přinést vlastní vybavení, nejsou tu restaurace, jen dvě veřejná WC. 



Podle: 

Dinard – Wikipedie (wikipedia.org), 3. 5. 2024



Umístění

GPS souřadnice

48°37'32.891"N, 2°3'12.563"W

Adresa

Avenue de la Vicomté
Dinard 35800

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 2 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž je přibližně 500 m dlouhá.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Dinardu železnice nevede. Do blízkého Saint-Malo se vlakem dostanete např. z Paříže nebo z Rennes. Saint-Malo je konečná - hlavová stanice. Také můžete jet do stanice Dinan a odtud pokračovat busem č. 7. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Poblíž pláže má zastávku linka busu č. 16, která jezdí na trase mezi Saint Briac a La Richardais. Z Dinanu od nádraží sem jede bus č. 7. Vystupte na zastávce Dinard, Eglise Notre Dame

Příjezd osobním autem, parkování

U pláže není žádné parkoviště. Nejbližší možnost, kde nechat vůz, je u zámku Port-Breton (48°37'20.614"N, 2°3'15.430"W).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U pláže není žádné parkoviště. Nejbližší možnost, kde nechat bus, je u zámku Port-Breton (48°37'20.614"N, 2°3'15.430"W).

Přístup pěšky

Podél celé pláže vede promenádní chodník a na něm Stezka celníků (Chemin des Douaniers). 

Příjezd na kole, parkování kol

Do města lze přijet na kole od jihu po cyklostezce na tělese bývalé želzniční trati z vesnice Saint-Samson-sur-Rance. 

Poznámky pro vozíčkáře

Promenáda podél pláže je sice pro vozíčkáře dostupná, ale bez speciálního vybavení, které by vám umožnilo přístup do vody. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu