Výhled na vilu Les Roches Brunes v Dinardu

Nezapomenutelný zážitek ve městě na severu Bretaně


Ve městě Dinard na severu Bretaně je z období 19. století zachováno přes 400 soukromých vil, které si zde budovali movití Britové a Američané. Město si oblíbili a jezdili sem na dlouhodobou rekreaci. Více o Dinardu píšeme pod heslem Pláž Prieuré. 

Vily disponovaly rozsáhlými pozemky. Investoři zástavbou vytvořili rozsáhlé čtvrti, hlavně na severu města. Přitom ale Dinard tehdy neztratil a dosud má francouzský šarm. 

Jedna z nejvýraznějších staveb vyrostla na Les Roches Brunes (Hnědá skála). 

Nedaleko od vily, asi 100 m západním směrem, je vybudováno vyhlídkové místo, kde si můžete vychutnat pohled nejen na vilu, ale i na moře, skalnaté ostrovy, malou pláž pod místem rozhledu. Záliv, který vidíte za vilou, je nálevkovitým ústím řeky Rance a za ním rozeznáte ve vzdálenosti 2 až 2,5 km město Saint-Malo. 

Pozemek, kde vila dnes stojí, vlastnil vévoda z Audiffret-Pasquier. Roku 1879 jej koupil Auguste Poussineau, který se do Dinardu přistěhoval a stal se tady realitním developerem. Vilu roku 1893 nechal postavit Émile Poussineau, Augustův bratr. Stala se jedinou vilou v Dinardu ve stylu Ludvíka XIII. Autorem projektu je architekt Alexandr Angier. Vila vystřídala několik soukromých majitelů. Poslední z nich, Paul Braud, ji roku 2007 daroval městu. Představitelé Dinardu rozhodli o její rekonstrukci, která proběhla v l. 2012-2014. Od znovuotevření probíhají ve vile výstavy a workshopy. Na druhém konci poloostrova stojí protipól vily Les Roches Brunes. Majitel, průmyslník Théopile Michau svoji vilu pojmenoval Greystone. R. 1938 ji zdědil architekt Michel Poux-Spitz. Vilu zboural a na jejím místě nechal postavit Greystone 2. 


Podle:

The Brown Rocks - Wikipedie, otevřená encyklopedie (wikipedia.org), 4. 5. 2024

Informační tabule na vyhlídce, červenec 2023



Umístění

GPS souřadnice

48°38'23.107"N, 2°3'30.427"W

Adresa

Allée des Douaniers
Dinard 35800

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
21 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Dinardu železnice nevede. Do blízkého Saint-Malo se vlakem dostanete např. z Paříže nebo z Rennes. Saint-Malo je konečná - hlavová stanice. Také můžete jet do stanice Dinan a odtud pokračovat busem č. 7. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Poblíž vyhlídky má zastávku se jménem Dinard, Sport Bretagne linka busu č. 16, která jezdí na trase mezi Saint Briac a La Richardais. 

Z Dinanu od nádraží do Dinardu jede bus č. 7. Vystupte na zastávce Dinard, Office du Tourisme

Příjezd osobním autem, parkování

Přímo na vyhlídce lze zastavit s autem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Do úzkých uliček na poloostrově, kde je vyhlídka, se busem nedostanete. Musíte vůz nechat např. u zámku Port-Breton (48°37'20.614"N, 2°3'15.430"W). a doporučit účastníkům akce výlet po městě pěšky. 

Přístup pěšky

Vyhlídku podle souřadnic najdete snadno. Pod ní vede značená Stezka celníků (Chemin des douaniers).

Příjezd na kole, parkování kol

Do města lze přijet na kole od jihu po cyklostezce na tělese bývalé želzniční trati z vesnice Saint-Samson-sur-Rance. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídka je pro vozíčkáře dobře přístupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu