Kostel sv. Martina v Blansku a pomník Karolíny Meineke

Barokní stavba a vedle stojící pomník ženy, která se mohla stát anglickou královnou

Kontaktní informace

+420 516 418 633
Oficiální stránky
rkf.blansko@biskupstvi.cz

Na místě dnešního kostela sv. Martina v Blansku stával románský kostelík, a to již ve 12. stol. Založil ho olomoucký biskup Jindřich Zdík.  Historicky zaručená zpráva pochází z r. 1141 a uvádí Rájec a Blansko jako bohaté statky olomouckého biskupství.

V době tatarských nájezdů a v době husitských válek byl kostel značně poškozen.     

V l. 1672-1691 zde vznikla barokní stavba, která pak byla v l. 1707-1710 renovována, byla postavena nová věž, oratorium a kůr. Stavbu tehdy financovala Zuzana Orlíková z Laziska, vdova po majiteli panství Arnoštu Gellhornovi, spolu se svými syny. V roce 1889 byl kostel ještě obnoven a rozšířen.

V interiéru se nachází jediný oltář - kamenný a kříž, který je dílem Josefa Václava Myslbeka a který kostelu dlouhodobě zapůjčila Národní galerie v Praze. Křížová cesta pochází z r. 1889, socha Bolestné P. Marie v předsíni z r. 1909.

Zvon ve věži zvaný "Poledník" je jedním z nejstarších na Moravě, pochází pravděpodobně ze 13. stol. Není ale v kostele jediný, ve věži byste našli ještě zvon Panny Marie a zvon svatý Martin.

V kostele se nachází hrobka rodu Gellhornů a Rožmitálů. Jako první zde byl pochován r. 1667 Kašpar Lev z Rožmitálu.

Vedle kostela je prostranství, na němž býval hrob Karoliny Meineke, osobnosti, která žila v Blansku, ale mohla být anglickou královnou. Dnešní pomník neoznačuje místo uložení ostatků, je symbolickou připomínkou této ženy a také jejího zetě Karla Teubnera.

Podle:

http://www.kamzajit.cz/mesto/blansko.php, 22. 6. 2013

Blansko, turistický průvodce, vydalo město Blansko r. 2010


Umístění

GPS souřadnice

49°21'36.578"N, 16°38'19.142"E

Adresa

Komenského
Blansko 678 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Blansko
Nadmořská výška
280 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kostel byl postaven v l. 1672-91.

Přístup

Příjezd vlakem

Pouhých 100 m od kostela zastavují osobní vlaky v zastávce Blansko město, rychlíky zastavují další 1 km směrem k Brnu ve stanici Blansko. Od zastávky jděte ulicí Komenského..

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Kostel sv. Martina nestojí v centru Blanska a autobusové zastávky jsou poměrně daleko. Nejbližší je Blansko, Svitavská, kde zastavují linky 152, 222, 226, 233, 234. Od zastávky jděte ke kruhovému objezdu, pak ulicí Rožmitálovou k železniční zastávce a pak stále rovně pokračujte ulicí Komenského.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště u kostela není, ale nejbližší prostranství vhodné k parkování není daleko. Jeďte do ohybu ulice Komenského a odbočte do ulice Zdíkovy, kde zaparkujte. Přijet lze od centra Blanska přes železniční přejezd v zastávce Blansko město nebo opačným směrem od Olešné.  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

S trochou šikovnosti v ulici Zdíkově zaparkuje i autobus.

Přístup pěšky

Kostel sv. Martina v Blansku najdete snadno: z náměstí jděte k železniční zastávce Blansko město a odtud jděte stále rovně ulicí Komenského. Kolem kostel také vedou tři turistické značky - červená a zelená do Hořic a modrá do Milonic.

Příjezd na kole, parkování kol

Kostel sv. Martina najdete při silnici z Olešné do centra města. Žádná cyklotrasa ale přímo okolo kostela nevede.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkáři se ke kostelu nedostanou normálně od silnice, protože tu vedou schody. Ale mohou zkusit objet faru, dostat se do farního dvora a někde zde někoho poprosit o otevření brány ke kostelu. Tato krátká objížďka je bez bariér.

Rady a tipy

Hned vedle kostela je rodný dům Jaroslava Bakeše, zakladatele brněnské onkologie.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu