Rodný dům Jaroslava Bakeše v Blansku

Vzpomínka na významného brněnského onkologa


Poblíž kostela sv. Martina v Blansku můžeme vzpomenout na významného brněnského onkologa Jaroslava Bakeše u jeho rodného domu s pamětní deskou. Dům tvoří "ostrov" mezi ulicemi Komenského a Zdíkovou. Pamětní deska je zasazena v severní stěně. Vnitřní prostory domu nejsou veřejnosti přístupné.

Umístění

GPS souřadnice

49°21'35.336"N, 16°38'15.555"E

Adresa

Komenského 16
Blansko 678 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Blansko
Nadmořská výška
280 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Pouhých 100 m od domu zastavují osobní vlaky v zastávce Blansko město, rychlíky zastavují další 1 km směrem k Brnu ve stanici Blansko. Od zastávky jděte ulicí Komenského.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Rodný dům Jaroslava Bakeše nestojí v centru Blanska a autobusové zastávky jsou poměrně daleko. Nejbližší je Blansko, Svitavská, kde zastavují linky 152, 222, 226, 233, 234. Od zastávky jděte ke kruhovému objezdu, pak ulicí Rožmitálovou k železniční zastávce a pak stále rovně pokračujte ulicí Komenského.

Příjezd osobním autem, parkování

Přijet lze od centra Blanska přes železniční přejezd v zastávce Blansko město nebo opačným směrem od Olešné. Jeďte do ohybu ulice Komenského a odbočte do ulice Zdíkovy, kde zaparkujte přímo před domem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

S trochou šikovnosti v ulici Zdíkově zaparkuje i autobus.

Přístup pěšky

Rodný dům Jaroslava Bakeše v Blansku najdete snadno: z náměstí jděte k železniční zastávce Blansko město a odtud jděte stále rovně ulicí Komenského. Kolem domu také vedou tři turistické značky - červená a zelená do Hořic a modrá do Milonic.

Příjezd na kole, parkování kol

Rodný dům Jaroslava Bakeše najdete při silnici z Olešné do centra města. Žádná cyklotrasa ale přímo okolo domu nevede.

Poznámky pro vozíčkáře

Cestu od zastávky Blansko město a také cestu z centra města k rodnému domu Jaroslava Bakeše vozíčkáři zvládnou celkem bez problémů.

Rady a tipy

Určitě se zajděte podívat také k blízkému kostelu sv. Martina a pomníku Karoliny Meineke.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu