Rozhledna Podvrší

Z vyhlídkové plošiny na vysokém stožáru je vidět velmi pěkně krajina Moravského krasu

Kontaktní informace

+420 516 435 414 (obecní úřad), +420 773 041 644 (správce)

info@rozhledna-veselice.cz

Kopec Podvrší má poněkud netypický název, který získal podle místní trati a ta zase pravděpodobně podle blízké zaniklé vsi. Dnes leží na území vesnice Veselice, která administrativně patří pod obec Vavřinec.

Od 20. let 20. stol. na tomto kopci rozhledna již stála. Byla vybavena žebříky, které umožňovaly výstup na plošinu ve výšce 21 m nad zemí. Stará rozhledna byla zlikvidována r. 1947.

Nová telekomunikační věž byla uvedena do provozu r. 2001. Stavbu vyprojektoval ing. Jan Tomčala, investorem byl Eurotel Praha. Věž slouží k šíření signálu pro mobilní telefony všech operátorů. 

Stavba stojí na betonových základech hlubokých 1,5 m a průměru 11 m. Zděný objekt u paty věže obsahuje 5 místností, z nichž tři slouží operátorům. Nosný stožár odsud vystupující má výšku 37 metrů, nad ním se tyčí štíhlý železobetonový stožár až do výšky 48,85 m a na něm jsou instalovány anténní systémy. Nosný stožár je složen ze železobetonových skruží o průměru 199 cm a tloušťce stěny 16 cm. Ve vnitřní část stožáru vedou elektrické a další kabely, které  propojují antény se zařízeními ve zděném objektu. 

Schodiště na zastřešený vyhlídkový ochoz, který se nachází ve výšce 32 m nad zemí, je vedeno ve šroubovici a napočítáte na něm 168 schodů. Rozhledna působí vzdušně, neboť stožár je velmi štíhlý a schodiště i ochoz  je zhotoveno z pororoštů, které způsobují zvláštní pocit "prázdnoty pod nohama".

Rozhled z ochozu je fantastický. Návštěvník vidí celý Moravský kras od Helišovy skály na severovýchodě po plošinu Hády na jihozápadě, při daleké dohlednosti jsou vidět např. i věže jaderné elektrárny Dukovany (vzdálenost asi 52 km na jihozápad), Pálava (57 km na jihovýchod), Skalky (nejvyšší kopec Drahanské vrchoviny na severovýchodě), Českomoravská vrchovina na západě. Dobře rozeznatelné jsou i další rozhledny: Babí lom u Lelekovic na jihu, na západě  Milenka u Rudky, rozhledna u obce Kozárov, na kopci Malý Chlumnad Spešovem

Základní vstupné činí 20 Kč.

Podle:

http://www.aneris.cz/rozhl_podvrsi.html, 11. 10. 2013

http://www.rozhledna-veselice.cz/rozhledna/o-rozhledne/, 11. 10. 2013

Informační tabule pod rozhlednou, 1. 5. 2013


Umístění

GPS souřadnice

49°23'20.980"N, 16°42'14.266"E

Adresa

Veselice
Vavřinec 679 13

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Veselice na Moravě
Nadmořská výška
590 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozhledna bylo postavena r. 2001, výstavba trvala asi 3 měsíce. Vyhlídkový ochoz je ve výšce 32 m. Výstup návštěvníci činí po 168 schodech. Železobetonové základy jsou hluboké 1,5 m, v kruhu o průměru 11 m. Výška nosného stožáru je 37 m, celková výška stožáru je 48,85 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí, kde zastavují osobní vlaky i rychlíky a kde se dá přestoupit na autobusy jedoucí do okolí rozhledny Podvrší, je Blansko. V zastávce Blansko-město, která je o 1 km blíže, zastavují jen osobní vlaky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízké vesnice Veselice se dostanete autobusovou linkou č. 233, která jezdí z Blanska, autobusového nádraží do Vavřince, Sloupu a Benešova. V pracovní dny je na ní docela hustý provoz, o víkendech jezdí spojů méně, ale vzhledem k tomu, že v Blansku spoje navazují na přijíždějící vlaky, můžeme využití tohoto autobusu velice doporučit.

Příjezd osobním autem, parkování

Do Veselice můžete přijet např. z Blanska nebo ze Sloupu a zaparkovat na malém parkovišti na návsi při modré turistické značce. K rozhledně autem nedojedete kvůli zákazu vjezdu. Zbývá ujít asi 550 m pěšky.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus může přijet podobně jako osobní auto.

Přístup pěšky

Z Veselice: z parkoviště pro auta jděte po modré značce mírným stoupáním do lesa a pak značenou odbočkou vpravo, celkem asi 550 m.

Z Blanska-města, železniční zastávky: jděte stále po modré značce, téměř pořád do kopce, celkem 7 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Okolo rozhledny vede lesní cesta a na ní modrá pěší značka. V úseku Obůrka - Veselice je po ní možno jet i na horském kole, ale např. úsek Blansko, Palava - Obůrka pro jízdu na kole lesem nedoporučujeme. Jeďte raději po blízké silnici přes Češkovice.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář s fyzicky silným doprovodem se sice dostane pod rozhlednu, ale nahoru v žádném případě ne.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu