Rozhledna Babylon u Kozárova

Z telekomunikační věže můžete přehlédnout velkou část severního okolí Brna, při výjimečné dohlednosti uvidíte i Králický Sněžník a Jeseníky.

Kontaktní informace

+420 721 017 983

bistrobabylon@gmail.com

Obec Kozárov na okraji Českomoravské vrchoviny v okrese Blansko má jen něco přes 100 obyvatel a až do r. 2001 neměla v podstatě žádná turistická lákadla. V době, kdy mobilní operátoři houfně stavěli telekomunikační věže, se představitelé obce domluvili s firmou Český mobil na stavbě stožáru na vrchu Babylon, kde byly k dispozici obecní pozemky. Kopec přitom už byl znám "rozhlednovou" minulostí. V 50. letech 20. století tu stávala dřevěná věž. Pokud by vydržela, nebylo by ale dnes přes vzrostlý les z ní takřka nic vidět.

Obec Kozárov vložila do společného díla jen podpis k nájmu pozemku, telekomunikační společnost peníze a výstavba mohla začít. K věži přibylo ještě parkoviště, šatny pro sousední hřiště, velký krytý přístřešek, bufet s krbovými kamny, oplocení a taneční parket.

Přestože výsledkem  je "jen" běžný stožár s vyhlídkovou plošinou, dostala obec a turisté velkou atrakci. Z plošiny je vidět nejbližší okolí, například Boskovická brázda a Drahanská vrchovina, ale zahlédnete i kopec Sýkoř na jižním obzoru a pokud budete mít opravdu štěstí, pak dohlédnete i na Králický Sněžník a do Jeseníků, tentokráte na severu - na jihu pak kopce Pálavy. Z jednotlivých zajímavostí doporučujeme v dálce východním směrem vyhledat větrné elektrárny u Protivanova či meteorologický radar Skalky nad obcí Benešov. Na jihozápadě uvidíte chladicí věže jaderné elektrárny Dukovany a pomocí dalekohledu nainstalovaném na vyhlídce můžete pozorovat i mnoho podrobností.

Plnému severnímu výhledu brání vysoký les. Výhled podobný jako z Babylonu skýtá též půvabná dřevěná rozhledna na daleko nižším kopci u blízkého Žernovníku (podobný = od severu k jihu v podstatě na celou šířku Moravy). V krajině mezi Kunčinou Vsí a Lačnovem je několik dalších míst s velmi pěknými výhledy, kde rozhlednu nemají vůbec.

Autem lze přijet až pod věž a zaparkovat zde, stánek u parkoviště nabízí drobné občerstvení. Otevřeno bývá od července do srpna od 11 do 18 hodin denně kromě pondělí, mimo hlavní prázdniny o víkendech. Základní vstupné r. 2016 činilo 15 Kč.

Podle:

http://www.kozarov.cz/rozhledna/, 31. 8. 2016





Umístění

GPS souřadnice

49°26'37.229"N, 16°27'49.974"E

Adresa

Kozárov 679 71

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kozárov
Nadmořská výška
657 m.n.m. (kopec Babylon), 650 m.n.m. (pata rozhledny)
Základní číselné údaje
Věž je vysoká 42 metrů, vyhlídková plošina je umístěna 24 metrů nad zemí. Na vyhlídku vede 139 schodů. Otevřena byla r. 2001.

Přístup

Příjezd vlakem

Teoreticky je nejbližší železniční zastávkou Doubravice nad Svitavou, ale autobusy do Kozárova jezdí ze Skalice nad Svitavou (obojí na trati Brno - Česká Třebová, ve Skalici s odbočkou do Boskovic).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkého Kozárova jezdí autobusová linka 257 Boskovice - Skalice nad Svitavou, žst - Lysice - Štěchov - Lomnice - Hodonín u Kunštátu - Olešnice. Málokterý spoj ale projede celou tuto trasu. Do Kozárova se  ze Skalice od vlaku dostanete několikrát denně, o víkendu jedou jen tři páry spojů. Vystupte na zastávce Kozárov.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte nejdříve do Kozárova, z jehož severního konce vede asfaltová silnice na parkoviště pod rozhlednou.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Silnice, která vede z Kozárova k rozhledně, je sice úzká, ale pro autobus dostačující. Otočit vůz lze např. na okraji parkoviště.

Přístup pěšky

Z Kozárova: jděte 0,5 km po zelené značce po přístupové silnici vzhůru k rozhledně.

Z Lysic: hezký výlet okolo zříceniny hradu Rychvald na horní konec Štěchova, pak dolů do Lačnova a přes Kunčinu Ves na rozhlednu Babylon. Téměř celé po červené značce, poslední půlkilometr po zelené. Z Lysic je to na Babylon 7,5 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Cesty, které popisujeme pro pěší, zvládnete na horském kole. Pro příjezd z Kozárova stačí i silniční.

Poznámky pro vozíčkáře

Pod rozhlednu může bezproblémově přijet i vozíčkář. Nahoru se ovšem nedostane.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu