Zřícenina hradu Zubštejn

Památka na rod erbu s kančí hlavou


Zřícenina hradu Zubštejn je jednou z nejvýznamnějších památek středověku na Vysočině. Hradní areál je velmi rozsáhlý, dochoval se mohutný pozůstatek obytného paláce a vstupní věže. Na zbytcích paláce lze snadno rozeznat bývalá patra. Nejvyšší místo areálu poskytuje nebývalý rozhled do krajiny.

Původně gotický hrad najdeme v historii pod jmény Kámen, latinsky Lapis, později Zubří kámen,  Zubrštejn a nakonec pod současným označením. První zpráva o hradu pochází z r. 1344, kdy jej založili páni z Pernštejna pro sídlo samostatné rodové větve. Hlavním úkolem hradu bylo střežit stezky okolo řeky Svratky. V té době bylo postaveno jádro hradu se vstupní věží.

Již roku 1358 stavba mění majitele. Tehdy se název Zubštejn objevuje ve spojení s markrabětem Janem Jindřichem. Ten nechává hrad přestavovat. Z oné doby snad pochází dvě dochovaná klenutá podlaží, v dnešní době nejvýraznější zbytek hradu. Nejspíše tehdy také vznikla zděná mezimostí a předmostí, tj. zabezpečení mostů vedoucích přes příkopy do hradního jádra.

Synem Jana Jindřicha byl na Moravě dobře známý Jošt, který přidělil Zubštejn Janu z Křižanova r. 1377. Pak r. 1446 připadl hrad Janu z Pernštejna, i když jako sídlo jej zejména využíval Vilém II.  z Pernštejna, který dbal na jeho vybavení a opevnění. Dokonce nechal na Zubštejn převézt z Pernštejna část velkých zbraní, houfnic a tarasnic.  Ale to se již kolo dějin pohnulo silně dopředu a život na hradech se stává nemoderním a nepohodlným. Vilém II. se stěhuje do Pardubic. Další členové rodu sídlili buď na Pernštejně nebo právě v Pardubicích. R. 1547 a pak podruhé v roce 1596 se Zubštejn uvádí jako pustý. Stavba se postupně stává rozlehlou zříceninou.

V l. 2009-11 proběhla úspěšná oprava zříceniny, která spočívala ve stavebním zajištění a zřízení mostu mezi předmostím a jádrem hradu. Dole pod hradem nyní návštěvníci najdou obléhací stroje a pomník z r. 1955 se jmény památných míst.

Z hradu se otevírá neobyčejný rozhled k jihovýchodu směrem na Sýkoř, jižně k Brnu, na jihozápad ke Křižanovu a k severozápadu na Pohledeckou skálu a k nejvyšším partiím Žďárských vrchů u Studnice. Směrem na sever poznáme nápadně hluboké údolí Svratky.

Podle:

http://info.bystricenp.cz/cil/23/zubstejn, 3. 2. 2015

http://cs.wikipedia.org/wiki/Zub%C5%A1tejn, 3. 2. 2015


Umístění

GPS souřadnice

49°31'49.451"N, 16°19'36.063"E

Adresa

Pivonice
Bystřice nad Pernštejnem 593 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pivonice u Lesoňovic
Nadmořská výška
680 m.n.m.
Základní číselné údaje
Hrad se poprvé uvádí r. 1344. Rozloha dnešní zříceniny je asi 1,7 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Bystřice nad Pernštejnem. Je od hradu vzdálena cca 7,5 km (po silnici).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízké vesnice Pivonice, což je administrativně součást Bystřice nad Pernštejnem,  jezdí v pracovní dny několk autobusových spojů, v sobotu nic, v neděli dva páry spojů v ranních hodinách (r. 2015).

Příjezd osobním autem, parkování

V horní části vesnice Pivonice je malé parkoviště u lesa. Pokud zde není místo, lze parkovat na okraji "hlavní" komunikace poblíž středu Pivonic.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus se na malé parkoviště v horní části Pivonic nevejde, musí jet parkovat na točnu místních autobusů ve středu vesnice, pochopitelně tak, aby nepřekážel případnému příjezdu kolegy "na lince".

Přístup pěšky

Z Pivonic: Od parkoviště na horním konci Pivonic jděte asi 100 m ke středu vesnice a pak odtud vedou lesní pěšinou strmě vzhůru v souběhu hned tři turistické značky - červená, modrá a žlutá. Celkem 500 m.

Z Víru, od lávky: jděte po červené značce přes zříceninu hradu Pyšolec a  vesnici Kobylnice, převážně do kopce, většinou po lesních cestách, celkem 5 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Strmá pěšina z Pivonic není pro kola sjízdná. Můžete tudy kolo namáhavě tlačit nebo jet takto: ze severního konce Pivonic stoupejte polní cestou přesně k severu, až se dostanete na hřbet mezi poli. Je odtud vynikající výhled k Bystřici nad Pernštejnem. Pak následuje křižovatka polních cest, kde se dáte doprava dolů k lesu, až narazíte na červenou značku. Jeďte po ní vpravo, až vyšlapete k Zubštejnu. Na této objížďce je stoupání poměrně milosrdné. Celkem od parkoviště aut objížďkou na zříceninu 1,8 km.

Z Víru po červené značce jízdu příliš nedoporučujeme (namáhavé stoupání, občas nesjízdné úseky), z dolního konce Kobylnic zdatní jezdci po lesních cestách na Zubštejn vyjet mohou.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář s fyzicky silným doprovodem se může na Zubštejn dostat, pokud použije výjezd z Pivonic, který popisujeme pro jízdní kola.

Rady a tipy

Na cestu na Zubštejn doporučujeme "vyčíhat si" den, kdy je počasí s dalekou dohledností. Rozhled ze zříceniny je vynikající.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu