Pomník Eduarda Duchoslava u Křtin

Vzpomínka na ředitele lesnické školy v Písku


Severně od městyse Křtiny najdeme na odobčce žluté značky vedoucí do Jedovnic pomník Eduarda Duchoslava, profesora, který na konci 19.  a na začátku 20. století významně ovlivnil české střední lesnické školství. Byl přísným, ale spravedlivým učitelem a současně autorem několika učebnic a spisů.

Lesníci mu severně od Křtin vzdali hold vybudováním pomníku na místě s podivuhodnou atmosférou. Nad údolím, které se dnes jmenuje Schindlerovo (podle lesníka Karla Jiřího Schindlera) umístili pomník u hlavního průseku (tzv. hospodárnice) ve smíšeném lese. Při novém rozdělení lesa r. 1983 byla hospodárnice zrušena, ale průsek je v terénu patrný dodnes a navíc před pomníkem se zachoval zajišťovací hraniční kámen. Pomník tvoří obelisk s pamětní deskou a profesorovým jménem. Byl vybudován péčí Josefa Zamazala.

Hned poblíž pomníku vede jeden ze Singletrailů Moravský kras. Jmenuje se Duchoslav. 

Podle:

Truhlář, J. (2003): Památníky adamovských lesů, Primus Praha, s. 52


Umístění

GPS souřadnice

49°19'1.086"N, 16°45'35.753"E

Adresa

Křtiny 679 05

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Křtiny
Nadmořská výška
533 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Adamov, odkud lze k rezervaci přicestovat autobusem či jít pěšky. Z Adamova zastávky po modré značce přes jeskyni Býčí skálu do Křtin a odtud po žluté je to k na palouk s pomníkem K. J. Schindlera 13 km, odtud jděte asi 0,4 km žlutě značenou odbočkou.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K blízkému arboretu, odkud se dá k pomníku  dojít, jezdí autobus č. 201 na trase Brno-Židenice, nádraží - Brno-Stará Osada - Křtiny - Jedovnice. Zastávka se jmenuje Křtiny, hájovna Na Lukách.

Příjezd osobním autem, parkování

Osobní auta mohou parkovat na prostorném parkovišti před křtinským arboretem.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusy mohou parkovat na prostorném parkovišti před křtinským arboretem.

Přístup pěšky

Z parkoviště před křtinským arboretem jděte lesní cestou označenou cedulí Schindlerova cesta (na starých mapách Moravského krasu 1:25 000 je označena jako Müllerova). K palouku a pomníku K. J. Schindlera je to cca 950 m. Pak jděte žlutě značenou odbočkou do kopce asi 400 m k pomníku Eduarda Duchoslava.

Velký počet turistů chodí na výletech mezi Křtinami a Jedovnicemi po lesních silničkách bez ohledu na vedení turistických značek. Pokud chcete přijít k pomníku "shora", pak jděte od silnic u vrcholu  Proklestu dolů po cyklotrase 5077 a odbočte z ní mírně vpravo zhruba 350 m západně od trojúhelníkové křižovatky (ty křižovatky jsou tu v lese blízko sebe dvě, myslíme tu, která z oněch dvou je situována více na jihozápad). Souřadnice pro odbočení jsou 49°18'52.334"N, 16°45'46.376"E.

Příjezd na kole, parkování kol

K pomníku je velmi nesnadný příjezd, zdola od pomníku K. J. Schindlera je nutno kolo tlačit, shora lze přijet od cyklotrasy 5077 průsekem, který radíme i pěším.  Zatímco pro jízdu o silničkách masívem Proklestu nepotřebujete horská kola, pak na odbočku k pomníku Eduarda Duchoslava jsou nutná.

Pokud ale využijete nabídku lesních trailů Singletrail Moravský kras se startem u jedovnického kempu, pak jeden z okruhů  (jmenuje se Duchoslav) vás zavede těsně k pomníku. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je pomník Eduarda Duchoslava nepřístupný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu