Ponor U Domínky

Vody menšího potoku mezi Holštejnem a Ostrovem se ztrácejí v závěru slepého údolí


Mezi obcemi Ostrov u Macochy a Holštejn v Moravském krasu je k vidění podivuhodná oblast slepých a poloslepých údolí. Hlavním údolím teče potok Bílá voda, který se ale na začátku krasových hornin hned u Holštejna propadá do podzemí a údolí jako osa krajiny tu sice vede, ale je dál suché. Jedná se tedy o příklad poloslepého údolí. Všechny boční přítoky zleva, tj, od Lipovce se na začátku krasového podloží propadají do podzemí také.

Ponor u Domínky je nádherným příkladem takového propadání poměrně nevýrazného potoka, který jakožto boční přítok hlavního toku pramení v lese západně od Lipovce. Během krátké cesty na povrchu čítající jen stovky metrů se silně zahloubí, v lese tvoří poměrně výrazné údolí a na začátku vápencového podloží se docela efektně ztrácí v podzemí. Údolí za ponorem vůbec nepokračuje, je slepé. Ponor U Domínky by mohl sloužit jako učebnicový příklad, jak vypadá závěr slepého údolí.


Umístění

GPS souřadnice

49°23'22.837"N, 16°46'22.210"E

Adresa

Lipovec 679 15

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lipovec u Blanska
Nadmořská výška
495 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší "rozumnou" železniční stanicí je Blansko na trati Brno - Česká Třebová.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší autobusová zastávka je v obci Ostrov u Macochy a jmenuje se Ostrov u Macochy, Jednota. Jezdí sem linka č. 232 na trase Blansko - Vysočany.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem jeďte do obce Ostrov u Macochy a zaparkujte mezi novými domy na severovýchodním konci vsi.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus k domkům na severovýchodním konci vsi sice projede a může tu i zaparkovat a otočit se (dole u potoka Lopače, nahoru k domkům nejezděte), ovšem busy s nízkými podvozky se mohou poškodit na "zhoupnutí" na začátku ulice vedoucí k severovýchodu obce. Tato vozidla zaparkujte u samoobsluhy.

Přístup pěšky

Od autobusové zastávky Ostrov u Macochy, Jednota: jděte ulicemi obce k domkům na severovýchodním cípu obce, odkud vede do lesa severním směrem stoupající polní cesta. Ta se zanedlouho ponoří do lesa. Vlevo minete velký závrt a pak již vpravo za pasekou uvidíte ponor U Domínky. Celkem od zastávky asi 1 km, od posledního domu obce, kde lze nechat auto, pak jen 0,5 km. Pokud budete od ponoru pokračovat dále na sever, dojdete k dalšímu ponoru V Jedlích a ještě dále pak k lomu a vápence Velká dohoda.

Příjezd na kole, parkování kol

Cesta, kterou popisujeme pro pěší, je sjízdná pro horská kola.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře žádná z přístupových lesních cest není sjízdná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu