Lom v Nemojanech

Dobývací prostor pro pískovec a slepenec s mimořádně vysokou stěnou


Na severozápadním okraji obce Nemojany na Vyškovsku se skrývá v houštinách poměrně hluboký jámový lom s mimořádně vysokou kolmou (a efektní) severní stěnou. V lomu se těžily miocénní písky (miocén = střední část mladších třetihor). Podle námi pořízených fotografií je ale zřejmé, že zejména ve výše položených vrstvách písky obsahují velmi velké valouny, které hornině spíše dávají ráz slepence.

Spodní část lomu je zatopená, hladina vody kolísá a slouží k rozmnožování obojživelníků.

Do lomu vede od silnice úzká přístupová pěšinka. V lomu dbejte osobní bezpečnosti a nechoďte k okrajům stěn, ani shora ani zespodu.

Podle:

Mejzlík, Z. (1988): Geologické poměry okresu Brno-venkov, Okresní pedagogické středisko Brno-venkov, kabinet přírodopisu, s. 49


Umístění

GPS souřadnice

49°15'8.031"N, 16°54'25.975"E

Adresa

Nemojany 683 03

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Nemojany
Nadmořská výška
275 m.n.m.
Základní číselné údaje
Těžební prostor lomu zaujímá plochu asi 1,2 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Luleč na trati Brno - Přerov.  V ní ale není provozována pravidelná doprava, uvidíte tu jen projíždějící rychlíky, osobní vlaky v tomto úseku nejsou zavedeny. Proto jako nejbližší železniční stanici uvádíme Vyškov. Odtud jezdí autobusy do Nemojan.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Doporučujeme jet některou z autobusových linek do Rousínova (např. 602 Brno - Rousínov - Bučovice, 107 Brno - Rousínov - Vyškov - obě provoz po celý týden) a zde přestoupit na linku 730 Rousínov - Nemojany - Luleč - Vyškov. Můžete také jet vlakem do Vyškova a zde přestoupit na tentýž autobus, jen v opačném směru. Výstupní zastávka se jmenuje Nemojany.

Příjezd osobním autem, parkování

Ze středu obce Nemojany jeďte směrem na Pístovice necelý 1 km. Parkovat lze vlevo od silnice u hotelu Nemojanský mlýn a k lomu dojít pěšky. Přímo u lomu není parkování rozumné.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Platí totéž, co pro osobní auta.

Přístup pěšky

Z Lulče přes Nemojany vede do oblasti Kalečníku modrá značka, ale lomu a  rybníku Chobot se vyhýbá. Chcete-li lom a rybník vidět, občerstvit se v hotelu Nemojanský mlýn, jděte ze středu obce necelý 1 km po silnici směr Pístovice. Pěšinka mířící od silnice do lomu se dá snadno přehlédnout. Ve směru od středu Nemojan ji hledejte ještě před mlýnem, zhruba naproti sportovištím patřícím ke mlýnu.

Příjezd na kole, parkování kol

Přes Nemojany vede cyklotrasa 5071, ale lomu se vyhýbá. Platí stejná rada jako pro pěší. Do lomu s kolem nejezděte, kola hlídejte na silnici.

Poznámky pro vozíčkáře

Lom není pro vozíčkáře dostupný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu