Spešovská rozhledna

Zajímavá stavba nad Spešovem a Rájcem-Jestřebí


Obec Spešov se rozhodla r. 2012 za podpory Programu rozvoje venkova postavit na úbočí vrchu Jedle dřevěnou rozhlednu. Projektantem byl ing. Miloš Bacík, dřevěnou konstrukci zhotovila firma Opatřil - Hladík z Blanska. Na rozhledně není instalována lavička, ale posedět turisté mohou dole. Zároveň se na informačních panelech mohou poučit o technických parametrech rozhledny a o jejích tvůrcích. Obec sem nainstalovala tři symbolické pomníky. Mají přivést mysl na spešovské rodáky: Františka Trávníčka (1888 - 1961), jazykovědce a rektora Masarykovy univerzity v Brně, Bohdana Pavlů (1883-1938), novináře a diplomata a Madlu Vaculíkovou (1925), spisovatelku a manželku Ludvíka Vaculíka.

Na rozhlednu se leze po dvou žebřících, takže výstup je mírně dobrodružný. Z vyhlídkové plošiny se otevírá pohled na údolí Svitavy nad Blanskem a protilehlé kopce a také na další dvě rozhledny. Severně od Spešova zahlédnete Velký Chlum a za ním Malý Chlum s rozhlednou a jihovýchodně můžete sledovat, zda najdete plochý kopec zvaný Podvrší nad vesnicí Veselice (ta ale vidět od Spešova není), kde byla vystavěna telekomunikační věž, také s rozhlednou.

Spešovská rozhledna je vystavěna na kouzelném místě a stavba je zajisté nenápadná a dobře zapadá do krajiny. Dva dojmy na ní jsou ale poněkud rozpačité. Z horní plošiny na rozhledně je takřka stejný výhled jako zespodu od paty. Z tohoto hlediska se stavba jeví jako poněkud zbytečná, je ale jistě, že i tak přiláká turisty na zajímavé místo. A za druhé: k rozhledně vede velmi komplikovaná oficiální přístupová cesta, na níž najdete takřka cimrmanovský fenomén. Poslední fázi příchodu na rozhlednu turisté absolvují s prudkého kopce. Viz přístup pěšky.
    
Podle:

Informační tabule pod rozhlednou, květen 2014.


Umístění

GPS souřadnice

49°24'4.246"N, 16°36'33.001"E

Adresa

Spešov 679 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Spešov
Nadmořská výška
368 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozhledna je vysoká 7,7 m. Otevřena byla r. 2012.

Přístup

Příjezd vlakem

I když nejbližší železniční zastávkou je Dolní Lhota na trati Brno - Česká Třebová, doporučujeme z vlaku vystoupit ve stanici Blansko a do nejbližší obce Spešov pokračovat z Blanska autobusem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Spešova jede z Blanska, autobusového nádraží linka 235 (směr Rájec-Jestřebí, Černá Hora, konečná Lubě nebo Lomnice), hustý provoz v pracovní dny, o víkendu málo spojů. Vystupte na zastávce Spešov. Také můžete vystoupit na zastávce, která se jmenuje Rájec-Jestřebí, Jestřebí.

Příjezd osobním autem, parkování

Ve Spešově jeďte podle místních ukazatelů ve směru ke koupališti, u něhož auto zanechte na přírodním parkovišti.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vedoucímu zájezdu doporučujeme např. zorganizovat turistický přechod Hořického hřbetu. V tom případě je nejvýhodnější účastníky zájezdu nechat vystoupit v Jestřebí a poslat autobus čekat do Hořic (nebo obráceně). Rozhledna je téměř při cestě.

Přístup pěšky

Od spešovského koupaliště: jděte podle ukazatelů nejdříve nahoru polem, až přijdete do lesa na mírně  stoupající cestu. V poslední fázi se dáte vpravo a budete k rozhledně prudce sestupovat. Podél cesty jsou osazeny lavičky.

Kdo nemá na nelogickou přístupovou cestu chuť, jde od koupaliště proti směru Spešovského potoka do tzv. Kančí rokle s chatami, pak se prudce vyškrábe na pole a drží se víceméně okraje lesa a doufá, že na poli bude sucho a překročitelné polní plodiny. Třetí možností je jít od koupaliště v prodloužení příjezdové silničky a pak za lesíkem vlevo.

Rozhledna je od koupaliště vzdálena pouhých 630 m, ale cestu si plánovaně i nechtěně můžete prodloužit i na několikanásobek.

Z Jestřebí: jděte vzhůru po žluté značce a dívejte se vlevo k okraji lesa. Až rozhlednu zahlédnete, vydejte se volným terénem.

Příjezd na kole, parkování kol

První přístupová cesta od spešovského koupaliště je sjízdná pro horská kola, ale má značně prudké sklony. Příjezd na kole nedoporučujeme.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře není určena ani jedna z možných přístupových cest.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu