Mały Staw

Překrásné ledovcové jezero na polské straně Krkonoš


Na severní straně Krkonoš v Polsku ledovec vyhloubil poměrně rozsáhlý kar, který je z jedné strany ohraničen vysokou morénou a ze tří stran stěnami až 220 m vysokými. Jen nepatrná část karu je otevřena směrem na sever. Po odtátí ledovce se za morénou nashromáždila voda, vzniklo jezero Mały Staw.

Na rozdíl od nedalekého Wielkého Stawu, je toto jezero mělčí a ne tolik kyselé. Tím mohlo kdysi sloužit  k chovu pstruhů pro hraběcí rod Schaffgotschových, kteří na břehu již r. 1670 nechali vybudovat strážní budku. Ta byla r. 1861 přestavěna pro potřeby turistů a roku 1934 se z ní stala horská chata Samotnia. Má velmi působivou, idylickou polohu, v Polsku je chata velmi populární a hojně navštěvovaná.

Do jezera přitéká několik drobných potůčků,  Łomnica je z nich nejdelší. Pramení v rašeliništi poblíž červeně značené hřebenovky, krátce teče v malém spádu na okraj karu a pak překonává mohutnou karovou stěnu prudkým spádem. Část vod jezera pochází z podzemních zdrojů. Odtok je jediný - potok Łomnica.

Na jezero je možno se podívat zdola od chaty Samotnia nebo shora z červené značené hřebenové Cesty čs. - polského přátelství. Oba pohledy jsou fantastické.
    
Podle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%82y_Staw, 4. 12. 2015








Umístění

GPS souřadnice

50°44'55.240"N, 15°42'4.728"E

Adresa

Karpacz 58-540

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Karpacz
Nadmořská výška
1180 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozloha jezera je 2,88 ha, největší hloubka 7,3 m.
Kategorie chráněného území
Karkonoski park narodowy

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železničních stanic Trutnov hl. n. nebo Svoboda nad Úpou a pak pokračujte do Pece pod Sněžkou autobusem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusem do Pece pod Sněžkou. Na polské straně jezdí poměrně velké množství autobusů mezi městy Jelenia Góra a Karpaczem, a to v pracovní dny i o víkendu. Vystupte v zastávce Karpacz Górny.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem do Pece pod Sněžkou, zde nutno zaparkovat na placeném záchytném parkovišti. Vjezd do Obřího dolu pouze na speciální povolení vydané Správou Krkonošského národního parku. Můžete jet i do Špindlerova Mlýna. Nahoru na hřeben je ale zákaz vjezdu (pokud tam nejste ubytováni), pokračovat musíte autobusovou linkou.

Na polské straně je východištěm pro túry Karpacz Górny.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusem do Pece pod Sněžkou nebo do Špindlerova Mlýna, zde nutno zaparkovat na placeném záchytném parkovišti. Ze Špindlerova Mlýna ke Špindlerově boudě na hlavním hřbetu jezdí speciální autobus.

Na polské straně je východištěm pro túry Karpacz Górny.

Přístup pěšky

Nejkrásnější výhledy na jezero si vychutnáte z červené hřebenové trasy. Jedno z východisek si můžete zvolit Sněžku (horní stanice lanovky z Pece p. S.), odkud je to k jezeru po červené značce asi 4,5 km, túru můžete začít také u Špindlerovy boudy, odkud půjdete po červené hřebenovce asi 5 km.

Z Pece pod Sněžkou vystupte Obřím dolem do Obřího sedla, odkud pokračujte po červené značce. Celkem k jezeru asi 13 km.

Doporučujeme ale i sejít z české strany na polskou k chatě Samotnia. Z červeně značené hřebenovky z místa zvaného Spalona stražnica vede modře značená kameny dlážděná stezka. Vzdálenost z hřebenovky činí 2 km, chata Samotnia má ale nadmořskou výšku o 220 m nižší.

Příjezd na kole, parkování kol

Z polské strany lze k chatě Samotnia přijet na kole, z české je zákaz vjezdu.

Poznámky pro vozíčkáře

Z české strany není pro vozíčkáře Samotnia dostupná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu