Barokní most v Náměšti nad Oslavou

Nádherná fotogenická památka


Barokní most přes řeku Oslavu v Náměšti je velmi cennou památkou. Na místě bývalého brodu a staršího mostu z r. 1706 jej na důležité obchodní stezce dal postavit majitel zámku Náměšť nad Oslavou hrabě Václav Adrian z Enkenvoirtu r. 1737.  Na mostě se sedmi klenebnými oblouky různé šířky jsou tři pamětní desky věnované jeho zakladateli. Na stavbě pracovali údajně "šelmy bezprsté", mladíci, kteří si raději usekali prsty na rukou jen proto, aby nemuseli do války (z níž se tehdy obvykle domů lidé nevraceli živí). Stavbu dokončovali Kufštejnové, další majitelé panství, kteří r. 1744 nechali most osadit  20 barokními sochami, díky nimž je stavba obdivována. Osm plastik vytvořil Josef Winterhalter, zbylé Alexandr Jelínek z Kosmonos, jeho spolupracovník.

Koho sochy zobrazují? Směrem od města na návodní straně jsou to - archanděl Gabriel, sv. Florián, sv. Kajetán, sv. František z Assisi, sv. Jan Nepomucký, sv. Anna, sv. Jáchym, sv. Ondřej, sv. Leopold a archanděl Michael; na druhé straně pak archanděl Rafael, sv. Filip, sv. Neri, sv. František z Pauly, sv. Petr, sv. Pavel, sv. Terezie z Avily, sv. Cecilie, sv. Vavřinec, sv. Václav a anděl od Nebeské brány. Umístění světců a andělů mělo zajisté silný význam, uvědomíme-li si historické a zeměpisné souvislosti. Náměšť nad Oslavou je město v kraji silných bratrských tradic (např. v nedalekých Kralicích byla v českobratrské tiskárně vytištěna známá Bible kralická). V době násilné rekatolizace sochy světců měly církvi pomáhat obracet poddané na správnou víru a zřejmě i proto jich bylo na most umístěno neobvykle velké množství.

V novější historii měl most několikrát namále. R. 1812 byl ohrožen povodní. R. 1945 jej ustupující německá armáda podminovala, ale čtyři náměštští občané přestřihli přívodní dráty a zabránili katastrofě. V dobách socialismu jezdila přes most veškerá doprava na silnici Brno - Třebíč, než byl na průtahu městem vybudován nový železobetonový most.

K poslední opravě památky došlo v roce 1986. Na opravený most byly osazeny kopie barokních soch. Originály jsou uloženy na zámku. Na mostě je dovolen pohyb jen cyklistům a pěším. Doporučujeme vychutnat si pohled na zámek.

Podle:

http://mks-namest.cz/kulturni-promenada/ds-1011/p1=1030, 20. 11. 2015

http://libri.cz/databaze/mosty/heslo.php?id=635, 20. 11. 2015








Umístění

GPS souřadnice

49°12'24.579"N 16°9'32.638"E

Adresa

Náměšť nad Oslavou 675 71

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Náměšť nad Oslavou
Nadmořská výška
355 m.n.m.
Základní číselné údaje
Most byl postaven r. 1737. Zdobí jej 20 soch. Most je dlouhý 74,8 m a široký 8 m. Ve středu je mostovka ve výšce 6,2 m nad řekou.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice Náměšť nad Oslavou se nachází na trati Brno - Třebíč - Jihlava. Zastavují tu osobní vlaky i rychlíky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Náměšť nad Oslavou je uzlovým bodem pro autobusové linky ze širokého okolí a zastavuje tu i dálkový autobus Brno - České Budějovice a Brno - Studená. Autobusové nádraží je hned u vlakového. Pokud byste se chtěli dostat až do těsné blízkosti mostu, pak jeďte do zastávky Náměšť nad Oslavou, kamenný most. Pozor, v pracovní dny se po okolí Náměšti celkem autobusem cestovat dá, v sobotu a v neděli se ale kromě několika spojů na obou dálkových linkách ve městě a v okolí "běžným" autobusem nedostanete nikam. Bez výjimky.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na Masarykově náměstí.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze na Masarykově náměstí.

Přístup pěšky

Z vlakového nádraží jděte ulicí Nádražní dolů k východišti turistických značek a dejte se směrem dolů do města po žluté. K mostu je to od nádraží 1 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Viz cesta pro pěší.

Poznámky pro vozíčkáře

Most je běžně přístupný vozíčkářům.

Rady a tipy

    

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu