Smrk

Nejvyšší vrchol Rychlebských hor


Zapomenuté, Opuštěné nebo také Borůvkové - i tak by mohli lidé pojmenovat Rychlebské hory. Pravdou je, že valná část hlavního hřbetu tohoto pohoří navštěvována turisty opravdu není, ačkoli výlet s dětmi mezi všudypřítomným borůvčím by mohl být zážitek. Nic na tom nemění vyprávění znalců a série propagačních článků. Rychlebské hory co do návštěvnosti zůstávají ve stínu blízkého Hrubého Jeseníku. Nikoli co do krásy. Je to nádherné, zelené a na středoevropské poměry mohutné pohoří.

Smrk je horou s plochým vrcholem, který vznikl ve třetihorách vyzdvižením rulového a křemencového masívu podél zlomů. Na okrajích plochého vrcholu spadají do okolních údolí svahy, místy velmi příkré. Hora je natolik zajímavá, že láká geodety k přeměřování, ovšem je jistým problémem v plochém reliéfu a v podmáčené smrčině s rašeliništi a vývraty přesně nejvyšší bod určit. Jisté je, že vrchol Smrku  je nejvýše položeným bodem v Rychlebských horách. Znalci místního terénu uvádějí, že poblíž vrcholu si myslivci postavili posed, z něhož se naskýtá úchvatný kruhový rozhled. Běžný turista by ovšem neměl opouštět červenou místní turistickou značku a spokojí se s dočasným výhledem ze západního úbočí. Výhled z posedu bude "fungovat" do doby, než zdejší paseka zaroste mladými smrky.

Z přírodovědného a zejména ekologického hlediska je dobře, že přes zásahy lesníků se poblíž vrcholu zachovalo rašeliniště, někdy uváděné jako Malení, jinde jako Rašeliniště Na Smrku. Hřbetem Smrku prochází hlavní evropské rozvodí a také historická hranice mezi Moravou a Slezskem. Tu ostatně můžete sledovat podle historických hraničních kamenů podél cesty z Ramzovského sedla k vrcholu. U blízkého Hraničníku je dokonce trojmezí hranic historické Moravy, Slezska a Kladska.

Podle:

http://www.tisicovky.cz/cs/hory/rychlebske-hory/smrk-hlv162/, 11. 12. 2015
    


Umístění

GPS souřadnice

50°13'46.264"N, 17°2'2.147"E

Adresa

Horní Lipová
Lipová-lázně 790 63

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Horní Lipová
Nadmořská výška
1126 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rašeliniště na Smrku, přírodní památka, má rozlohu 7,46 ha. Chráněným územím bylo vyhlášeno r. 2013.
Kategorie chráněného území
Přírodní památka Rašeliniště na Smrku

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do zastávky Ramzová na trati Šumperk - Hanušovice - Jeseník, kde zastavují všechny kategorie vlaků.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do zastávky Ramzová jezdí dálkové autobusy z Brna, Prahy, Hradce Králové a Jeseníku a místní autobusy z Jeseníku

Příjezd osobním autem, parkování

V osadě Ramzová je velké parkoviště. Přijet můžete i do Petříkova.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

V osadě Ramzová je velké parkoviště.

Přístup pěšky

Z Ramzovského sedla: vystupte z vlaku, autobusu či auta a jděte po místní červené značce postupným stoupáním až na vrchol. Ten však v terénu není nijak označen. Celkem 5 km.

Z Petříkova: jděte po modré značce na Hraničník a odtud k vrcholu. Celkem 4 km.  

Příjezd na kole, parkování kol

Cesta přes vrcholovou plošinu Smrku není vhodná pro kola, ale okolí cesty jsou pro kola sjízdné, některé (např. u útulny Mates) jsou dokonce značené (cyklotrasa 6044).

Poznámky pro vozíčkáře

Vrcholová plošina Smrku není pro vozíčkáře dostupná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu