Mates

Orientačně důležité rozcestí v Rychlebských horách s turistickým přístřeškem


Mates je významným orientačním bodem na lesní cestě téměř na hlavním hřbetu Rychlebských hor nedaleko od vrcholu Smrku. Současně je to název pro turistický přístřešek, který je na turistických směrovkách poněkud nadsazeně označován jako útulna. Lze v něm spočinout, případně nouzově přenocovat.

Umístění

GPS souřadnice

50°14'16.026"N, 17°2'12.869"E

Adresa

Horní Lipová
Lipová-lázně 790 63

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Horní Lipová
Nadmořská výška
1075 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do zastávky Ramzová na trati Šumperk - Hanušovice - Jeseník, nebo do stanice Horní Lipová. V obou zastavují všechny kategorie vlaků.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do zastávky Ramzová jezdí dálkové autobusy z Brna, Prahy, Hradce Králové a Jeseníku a místní autobusy z Jeseníku. Do Horní Lipové se dostanete autobusem z Jeseníku. Vystupte na konečné u penzionu Pod Smrkem.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v Ramzové (velké parkoviště) nebo u viaduktu téměř na samém konci Horní Lipové.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme parkování na velkém parkovišti na Ramzové.

Přístup pěšky

Z Ramzovského sedla: vystupte z vlaku, autobusu či auta a jděte po místní červené značce postupným stoupáním až na vrchol Smrku. Ten však v terénu není nijak označen. Za ním ještě pak 0,5 km mírně s kopce a dojdete na Hraničník. Zde prudce vpravo po žlutě značené lesní cestě. Celkem 6,5 km.

Z Petříkova: jděte po modré značce Hraničník a pak po žluté. Celkem 4,5 km

Z Horní Lipové, konečné autobusu: jděte po modré značce po lesní asfaltce k Fořtovu smrku a pak stoupáním, místy prudkým do sedla s názvem Tři studánky. Odtud vlevo dalším stoupáním po žluté. Celkem asi 5 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Okolo Matesu vede cyklotrasa č. 6044 značená zeleným pásovým značením. Začátek cyklistického výletu s horským kolem a s odhodláním překonávat velká převýšení můžete zvolit např. v Horní Lipové u viaduktu pod železniční stanicí. Odtud je to k Matesu asi 9 km s převýšením 500 m. Pak můžete pokračovat po lesních cestách k severu a skončit např. v Javorníku. Tento výlet stále po čísle 6044 měří 44 km.

Poznámky pro vozíčkáře

Rozcestí Mates není pro vozíčkáře dostupné.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu