Lanovka Špindlerův Mlýn - Medvědín

Jeden ze vhodných způsobů dopravy na krásnou horskou túru v Krkonoších. V zimě slouží milovníkům lyžování a snowboardingu.


Lanovka Špindlerův Mlýn - Medvědín patří k nejznámějším dopravním a turistickým stavbám v Krkonoších. Dolní stanice těsně navazuje na zástavbu turistického střediska, horní je vystavěna na mohutné hoře Medvědín, která se nabízí v létě jako východiště na túry po západních Krkonoších, v zimě pak jako start pohádkově krásné jízdy na červené nebo černé sjezdovce.

Již v 70. letech 20. stol. na Medvědín jezdili turisté i lyžaři lanovkou. Byla to klasická dvousedačka od Transporty Chrudim, která za celou dobu provozu nebyla rekonstruována a s přepravní kapacitou 500 osob za hodinu a dobou jízdy okolo 13 minut beznadějně na začátku 90. let zastarala, nejen fyzicky, ale i koncepčně. Jediné, co opravdu fungovalo, byla skutečnost, že sedačky byly odpojitelné od hlavního lana. Lyžařů a turistů bylo ale třeba nahoru přepravit mnohem víc. Také nutno podotknout, že často kvůli poruchám lanovka nejezdila.

Proto r. 1994 ve Špindlerově Mlýně byla dána do provozu čtyřsedačková lanová dráha od firmy Doppelmayr. Technicky se jedná o osobní visutou jednolanovou dráhu oběžného systému s odpojitelným uchycením čtyřmístných sedaček. Pohon je umístěn v horní stanici, hydraulický systém napínání lan ve stanici dolní. Tažná větev je levá, na trati dlouhé 1912 metrů je postaveno celkem 17 opěr, všechny jsou nosné, jedna je nosnotažná.

U horní stanice je možno navštívit restauraci, různé atrakce pro děti a vydat se dolů po sjezdovce nebo na túru. Nejčastějším cílem turistů, kteří vyjedou na Medvědín, je pramen Labe.

V letní sezóně doporučujeme prostudovat jízdní řád a zvláště pak poslední jízdu dolů. Také doporučujeme dobře prostudovat ceníky, které jsou pro léto a pro zimu obvykle odlišné a využít různé slevy. Lanovka Špindlerův Mlýn - Medvědín není zrovna levnou záležitostí.
    

Podle:

http://www.lanovka-medvedin.cz/popis/, 19. 11. 2016

http://www.lanove-drahy.cz/, 19. 11. 2016




Umístění

GPS souřadnice

50°44'1.969"N, 15°36'24.016"E (dolní stanice)

50°44'29.078"N, 15°34'58.764"E (horní stanice)

Adresa

Bedřichov
Špindlerův Mlýn 543 51

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bedřichov v Krkonoších
Nadmořská výška
745 m.n.m. (dolní stanice), 1233 m.n.m. (horní stanice)
Základní číselné údaje
Šikmá délka lanovky je 1912 m. Přepravní kapacita je 2400 osob za hodinu. Výkon hlavního pohonu je 447 kW. Průměr dopravního lana je 36 mm. Maximální dopravní rychlost: 5m/s. Čas jízdy: 396 s. Časový interval sedaček je 6 s, vzdálenost sedaček 30 m. Počet sedaček je 135, počet podpěr 17. Lanovka je v provozu od r. 1994. Předchozí lanovka byla v provozu od r. 1978.

Přístup

Příjezd vlakem

Pro návštěvu oblasti Medvědína lze zvolit dvě cílové železniční stanice: Vrchlabí (trať 044), kde navazují autobusové spoje do Špindlerova Mlýna, anebo Jilemnice (trať 042), odkud jezdí autobusové spoje na Horní Mísečky. Lanovku doporučujeme využít např., pokud bydlíte ve Špindlerově Mlýně.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Špindlerův Mlýn je cílovým místem mnoha autobusových linek z celé České republiky.

Příjezd osobním autem, parkování

Špindlerův Mlýn nabízí větší množství parkovišť. Při rekreačních špičkách se může stát, že budete parkovat daleko od centra.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Špindlerův Mlýn nabízí větší množství parkovišť. Při rekreačních špičkách se může stát, že budete parkovat daleko od centra.

Přístup pěšky

Dolní stanice lanovky je situována v horní části města Špindlerův Mlýn, na pravém břehu Labe, u velkého parkoviště.

Příjezd na kole, parkování kol

Lanovka přepravuje kola zdarma.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu