Medvědín

Hora se stanicí významné sedačkové lanovky. Výchozí bod túr po západních Krkonoších


Medvědín je mohutná hora 2,5 km severozápadně od Špindlerova Mlýna. Tvoří výrazný předěl mezi údolím Labe odtud na sever a údolím potoka Jizerky odtud na jihozápad. Je současně závěrem Západního Českého hřbetu, který začíná jižně od Harrachova. Jeho nejvyšším vrcholem je Kotel (1435 m.n.m.), pak se hřbet snižuje ke Zlatému návrší (1411 m.n.m.), dál pokračuje k sedlu Svinské louže a končí právě na Medvědíně. Jižní úbočí Medvědína se nejprve prudce svažuje k Horním Mísečkám a pak přechází v Žalský hřbet. Mezi  údolím Labe ve Špindlerově Mlýně a vrcholem je výškový rozdíl 530 metrů.

Medvědín je z větší části porostlý smrkovým lesem. Někde les chybí, což je důsledek přírodních kalamit nebo záměrného odlesnění za účelem pastvy dobytka či budování sjezdařských tratí. Vzhledem k chybějícímu lesu se z různých míst na Medvědíně otevírají nádherné výhledy na větší část Krkonoš.

Na Medvědíně stojí televizní převaděč a vede sem ze Špindlerova Mlýna sedačková lanovka, která patří k nejvytíženějším svého druhu a dlužno podotknout, že i k nejdražším v Česku. V zimě dopravuje lyžaře, neboť z vrcholu Medvědína vede jedna z nejdelších tuzemských sjezdovek, v létě se na Medvědín dopravují turisté, protože od horní stanice lze po snadném překonání převýšení ze Špindlerova Mlýna konat mnoho túr, např. k prameni Labe, k Labské boudě atd.

Medvědín je, jak vyplývá z předchozího textu, současně jeden z nejznámějších lyžařských areálů v Česku. Kromě sedačkové lanovky vyznavače lyžování a snowboardů vyvezou nahoru ještě dva vleky. Jeden vede ve druhé polovině kopce souběžně s lanovkou a druhý z Horních Míseček. Uhánět dolů do Špindlerova Mlýna můžete buď po červené nebo po černé sjezdovce, na Mísečky vede modrá. Mapa areálu je např. zde.

Podle:

http://www.skiareal.cz/, 18. 11. 2016

http://medvedin.ceskehory.cz/, 18. 11. 2016

https://cs.wikipedia.org/wiki/Medv%C4%9Bd%C3%ADn, 18. 11. 2016






Umístění

GPS souřadnice

50°44'29.505"N, 15°34'57.287"E

Adresa

Bedřichov
Špindlerův Mlýn 543 51

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bedřichov v Krkonoších
Nadmořská výška
1235 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Pro návštěvu oblasti Medvědína lze zvolit dvě cílové železniční stanice: Vrchlabí (trať 044), kde navazují autobusové spoje do Špindlerova Mlýna, anebo Jilemnice (trať 042), odkud jezdí autobusové spoje na Horní Mísečky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejvíce autobusových spojů jezdí z různých měst ČR po celý rok do Špindlerova Mlýna. Dalším vhodným východiskem jsou Horní Mísečky, kam jezdí autobusy hlavně z Jilemnice. V letní sezóně lze vyjet autobusem až na Zlaté návrší ve výšce téměř 1400 m nebo na Špindlerovku (cca 1200 m), což jsou za příznivého počasí rovněž vhodná nástupní místa k návštěvě pramene Labe. Ze Špindlerova Mlýna na vrchol Medvědína vede sedačková lanovka.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště pro osobní automobily jsou ve Špindlerově Mlýně a na Horních Mísečkách.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště pro autobusy jsou ve Špindlerově Mlýně a na Horních Mísečkách.

Přístup pěšky

Na Medvědín se nemusí jet jen lanovkou. Pěšky můžete stoupat z Horních Míseček nebo ze Špindlerova Mlýna několika značenými cestami.

Příjezd na kole, parkování kol

Ze Špindlerova Mlýna vede na Horní Mísečky lesní cesta označená jako cyklotrasa K1A, z Horních Míseček lze na kole dosáhnout vrcholu po cestě označené K13.

Poznámky pro vozíčkáře

Stoupání z Horních Míseček na Medvědín je pro vozíčkáře sice překonatelné, ale máme radu. Většího převýšení a lepších zážitků dosáhnete, pokud pojedete z Horních Míseček k Vrbatově boudě a dál k pramení Labe či k Labské boudě. Nejezděte bez doprovodu.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu