Pomník Jana Doležela u vrcholu Proklestu

Vzpomínka v lese mezi Jedovnicemi a Bukovinou na vynikajícího lesníka-samouka


Poblíž vrcholu Proklestu při lesní silnici, která spojuje Jedovnici s Bukovinou (ale na katastru obce Bukovinka) postavili lesníci pomník Janu Doleželovi, který žil v letech 1850 až 1929. Jan Doležel byl lesníkem-samoukem, který pracoval v arcibiskupských lesích na lesním úřadě v Kroměříži, kde byl pověřen katastrálními pracemi. Ačkoli nebyl v oboru vzdělán, své povolání prováděl vynikajícím způsobem. Napsal též několik odborných studií.

Bližší údaje k osobě lesníka Doležela nejsou redakci webu známy, a proto mu prozatím není věnována samostatná zmínka v oddíle Osobnosti.

Pomník má jednoduchý tvar obelisku s tabulkou a nápisem. Byl vybudován péčí Josefa Zamazala.

Podle:

Truhlář, J. (2003): Památníky adamovských lesů, Primus Praha, s. 52


Umístění

GPS souřadnice

49°18'38.783"N, 16°46'34.346"E

Adresa

Bukovinka 679 05

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bukovinka
Nadmořská výška
558 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Adamov, odkud lze k pomníku přicestovat autobusem či jít pěšky. Z Adamova zastávky po modré značce přes jeskyni Býčí skálu do Křtin a odtud po žluté a nakonec po zelené  a ještě kousek po lesní silnici je to k pomníku 14 km.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

K blízkému arboretu, odkud se dá k palouku a pomníku dojít, jezdí autobus č. 201 na trase Brno-Židenice, nádraží - Brno-Stará Osada - Křtiny - Jedovnice. Zastávka se jmenuje Křtiny, hájovna Na Lukách.   

Do blízké vesnice Bukovina jezdí autobus č. 157 na lince Adamov - Vyškov. Jeďte do zastávky Bukovina, škola.

Příjezd osobním autem, parkování

Osobní auta mohou parkovat na prostorném parkovišti před křtinským arboretem nebo v obci Bukovina. Jeďte na východní okraj obce.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusy mohou parkovat na prostorném parkovišti před křtinským arboretem.

Přístup pěšky

Z parkoviště před křtinským arboretem doporučujeme jít tak, abyste viděli pět zajímavostí zdejšího lesa, tj. pět pomníků. Nejdříve  jděte lesní cestou označenou cedulí Schindlerova cesta (na starých mapách Moravského krasu 1:25 000 je označena jako Müllerova). Dojdete nejdříve ke studánce a pomníku K. J. Schindlera. Odtud můžete pokračovat  vlevo po žluté odbočce nahoru k pomníku Eduarda Duchoslava, ale od tohoto pomníku se nevracejte zpět na žlutou, ale pokračujte přímo bývalým hlavním průsekem, až dojdete na lesní silničku, zde jděte mírně vlevo na rozcestí někdy zvané Triangl, zde vpravo po silničce až na místo, kde silničku křižuje zelená značka a zde prudce vlevo. Tudy dojdete k pomníku Ernsta Kreutzera a pokračujte po zelené až na lesní silničku, kterou se dáte vpravo. Dojdete k pomníku Jana Doležela, další cestou přímo pak k Lichtenštejnskému pomníku, přičemž lesní silnička vás dovede na východní konec Bukoviny, odkud jezdí autobusy do Adamova, Křtin či do Vyškova. Celkem asi 5,5 km.

Z Bukoviny můžete jít tutéž trasu opačně. Z východního konce obce je to k pomníku J. Doležela cca 2 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Oblast Proklestu, kde byl vybudován pomník Jana Doležela, je velmi krásnou pro jízdu na kole, dokonce na zdejší lesní silničky není třeba horské kolo, stačí silniční. Jet můžete od Jedovnic k jihu, či od Bukoviny na sever nebo od křtinského arboreta na východ. Lesní komplex protínají cyklotrasy 5077 a 5081 a pěšiny systému Singletrail Moravský kras. Přímo okolo pomníku vede cyklotrasa 5081.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkářům s doprovodem doporučujeme výlet např. z Jedovnic. Od křtinského arboreta nebo z Bukoviny vede sice hezká šotolinová silnice, ale je to poněkud více do kopce.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu