Šmídova vyhlídka

Odpočinkové a rozhledové místo na turisticky frekventované cestě v západních Krkonoších


Roky 1841-95 se datuje život muže, který svůj život zasvětil Krkonoším. Ludvík Šmíd byl lesmistr na panství šlechtice Jana Nepomuka Františka Harracha (1828-1909). Je to doba, kdy hrabě Jan Harrach bojuje za zájmy Čechů, ačkoli není nacionalista. V Praze je kurátorem Matice české a podporuje českou literaturu, pod Krkonošemi je ředitelem stavby železnice Martinice - Jilemnice. Finančně podporuje stavbu Národního divadla v Praze, v západních Krkonoších nechává budovat cesty, mj. spojnici mezi dnešním Harrachovem, Labskou boudou a Špindlerovým Mlýnem. V Praze byl předsedou Společnosti muzea Království českého (dnešní Národní muzeum), do Krkonoš nechal dovézt pro lesní personál první lyže z Norska a z Vídně. Je až s podivem, co všechno stihl. Je až s podivem, že se po něm v Krkonoších jmenuje tak malé množství míst. A je škoda, že o jeho lesmistrovi Ludvíku Šmídovi je málo známo. Je po něm ale pojmenována jedna z nejhezčích vyhlídek v celém pohoří.

Proč je Šmídova vyhlídka tak nádherná?

Je z ní totiž vidět přehledně celý hlavní hřbet od Vysokého kola až po Sněžku spolu s částí Labského dolu a s celým jižním úbočím hlavního krkonošského hřbetu. Jména vrcholů, sedel, osad, bud a samot můžete studovat a konfrontovat se skutečností na hezkém dřevěném panelu.

Podle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Harrach, 21. 11. 2016

https://cs.wikipedia.org/wiki/Harrachov%C3%A9, 21. 11. 2016

http://www.hkregion.cz/dr-cs/101876-smidova-vyhlidka.html, 21. 11. 2016










Umístění

GPS souřadnice

50°44'39.186"N, 15°34'8.437"E

Adresa

Bedřichov
Špindlerův Mlýn 543 51

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bedřichov v Krkonoších
Nadmořská výška
1280 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Krkonošský národní park, I. zóna

Přístup

Příjezd vlakem

Pro návštěvu oblasti Medvědína a Šmídovy vyhlídky lze zvolit dvě cílové železniční stanice: Vrchlabí (trať 044), kde navazují autobusové spoje do Špindlerova Mlýna, anebo Jilemnice (trať 042), odkud jezdí autobusové spoje na Horní Mísečky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejvíce autobusových spojů jezdí z různých měst ČR po celý rok do Špindlerova Mlýna. Dalším vhodným východiskem jsou Horní Mísečky, kam jezdí autobusy hlavně z Jilemnice. V letní sezóně lze vyjet autobusem až na Zlaté návrší ve výšce téměř 1400 m. Ze Špindlerova Mlýna na vrchol Medvědína vede sedačková lanovka.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště pro osobní automobily jsou ve Špindlerově Mlýně a na Horních Mísečkách.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště pro autobusy jsou ve Špindlerově Mlýně a na Horních Mísečkách.

Přístup pěšky

Na Medvědín se může jet buď lanovkou nebo můžete jít pěšky. Pěšky lze stoupat z Horních Míseček nebo ze Špindlerova Mlýna několika značenými cestami. Šmídova vyhlídka  leží na červené značce 1 km od vrcholu Medvědína ve směru k Vrbatově boudě.

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole lze jet z Horních Míseček na Medvědín. Červeně značená cesta z Medvědína směrem na západ přes Šmídovu vyhlídku není pro provoz kol přizpůsobena.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je Šmídova vyhlídka nedostupná. 


Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu