Pomník Josefa Zenkera u Adamova

Pocta zakladateli české lesnické školy v Písku


Při křižovatce turistických značených tras jižně od Adamova brněnští lesníci vystavěli jeden z objektů tzv. Lesnického Slavína, pomník Josefu Zenkerovi, zakladateli první české lesnické školy v Písku, vedoucí osobnosti České lesnické jednoty na konci 19. stol.

Na místě dnešního pomníku byl nejdříve postaven pískovcový kvádr, pomník ale nebyl dokončen, protože na něm nebyl umístěn nápis. Ten tam r. 1966 na popud Jiřího Truhláře vyhotovil Emanuel Koupý.

Pomník se provedením nápisu odlišuje od jemu podobných v okolí Adamova. Velký počet pomníků vznikl r. 1929. Tehdy se nápisy umisťovaly na tabulkách.

Podle:

Truhlář, J. (2003): Památníky adamovských lesů, Primus Praha, s. 51.


Umístění

GPS souřadnice

49°17'4.591"N, 16°40'8.375"E

Adresa

Bílovice nad Svitavou 664 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bílovice nad Svitavou
Nadmořská výška
275 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pomník byl postaven r. 1966.

Přístup

Příjezd vlakem

Cestovat vlakem můžete do stanice Adamov nebo do zastávky Babice nad Svitavou, obě leží na trati č. 260 Brno - Česká Třebová. Odtud musíte pokračovat pěšky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Adamova, žst můžete přijet z Vyškova a Křtin autobusem č. 157. 

Do blízkého Brna-Útěchova můžete přijet autobusem č. 57 ve směru od Brna-Husovic a Brna-Lesné. Ze směru od Brna-Králova Pole, nádraží jede ve směru k Útěchovu autobus č. 43, ale končí v Soběšicích, kde musíte přestoupit na výše uvedený bus č. 57.

Příjezd osobním autem, parkování

Pokud chcete navštívit jen Zenkerův pomník, pak auto zaparkujte pod býv. sanatoriem (Léčebna dlouhodobě nemocných) v Babicích nad Svitavou a jděte dál (např. tam a zpět) pěšky. Tamtéž ale zaparkujte, naplánujete-li si přes Zenkerův pomník delší výlet.

Na delší výlet, kde jedním z cílů bude Zenkerův pomník, lze zaparkovat auto v ulicích Brna-Útěchova nebo v Adamově u železniční stanice.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vedoucímu zájezdu doporučujeme parkování buď v Babicích pod sanatoriem nebo v Adamově u žst. Velmi krátký výlet mohou účastníci zájezdu absolvovat tak, že je vedoucí nechá vystoupit u řeky severně od pomníku (49°17'5.769"N, 16°39'51.248"E), kdy lidé půjdou nejdříve k pomníku po žluté a odtud k babickému sanatoriu po modré značce. Sem se autobus přesune.

Přístup pěšky

Z Babic, žel. zast. (zde blízko je i bývalé sanatorium s možností parkování, viz výše) po modré značce na křižovatku se žlutou značkou, pak vpravo nahoru k pomníku, celkem 1 km.

Z Adamova, žst po žluté značce přes studánku Ptačí svatyně na křižovatku s modrou značkou, pak vlevo vzhůru k pomníku, celkem 2,5 km.

Z Brna-Útěchova po žluté značce s kopce na křižovatku s modrou značkou, pak vzhůru k pomníku, celkem 4 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Na horském kole se dostanete jen na rozcestí modré a žluté značky pod pomníkem. Pak už musíte pěšky. Příjezd od Brna-Útěchova je v posledním úseku pod zříceninou hradu Ronova natolik prudký, že jej nedoporučujeme. Naopak od žst. Babice nad Svitavou je příjezd docela příjemný.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je terén nevhodný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu