Lochkovský tunel

Stavebně zdařilé dílo na dálničním okruhu okolo Prahy

Kontaktní informace

+420 241 084 111
Oficiální stránky
posta@rsd.cz

Poznámky

Ředitelství silnic a dálnic ČR , Čerčanská 12, Praha, Sídlo organizace: Na Pankráci 56, Praha

Domácí i zahraniční řidiči jedoucí českým územím od západu na východ nebo obráceně často nemíří do Prahy. Potřebují ji objet. Nejdříve neměli k dispozici žádnou kapacitní obchvatnou trasu. Od roku 1988 byla otevřena jižně od centra Prahy důležitá spojnice, takže řidiči se Praze mohli vyhnout po Jižní spojce, po Barrandovském mostě a přes sídliště Barrandov. Trasa byla pro řidiče i Pražany velkou úlevou, i když neměla všude dálniční charakter. Brzy po roce 1989 se s nárůstem dopravy začala Jižní spojka zahlcovat auty a dopravní inženýři museli přikročit k dalšímu řešení. Jím se stal plán dálničního Pražského okruhu, který v té době již měla většina evropských měst (ale třeba Mnichov nikoli). 

Dlouhá část Pražského okruhu jižně od hlavního města se stavěla jako ucelený úsek najednou. V plánu bylo propojit dálnici D1 od Brna, silnici R4 od Strakonic (dnes D4), dálnici D5 od Plzně, D6 od Karlových Varů a D7 od Chomutova (tehdy R6 a R7). 

Stavbaři v poměrně krátké době vybudovali dva dlouhé tunely, obří estakádu nad údolím Vltavy a Berounky a mosty u Lochkova. Kromě toho je součástí stavby několik "normálních" úseků s dálničními křižovatkami a nezvykle vysokým počtem ekoduktů. 

Lochkovský tunel je dokonalým řešením, jak rychle a ekologicky motoristy navést z Pražské plošiny ve směru od letiště o 100 metrů níž do údolí Vltavy (nebo vystoupat obráceně). Průzkumnou štolu razili horníci v l. 2003-04. Tunel byl budován v poměrně složitých geologických podmínkách - v břidlicích, pískovcích a dalších horninách. 

Tunel má impozantní parametry„Stoupací“ tubus  je třípruhový s délkou 1661 metrů a  světlou šířku 19 metrů, druhý tunel je dvoupruhový a má délku tubusu  1620 metrů a světlou šířku 16 metrů. Vzhledem ke značné délce tunelu je v něm kvůli bezpečnosti šest evakuačních propojek. 

Ve svislé stěně u Radotínského portálu v délce 20 metrů a od severu v rovinném terénu u Lochkovského portálu v délce 374 metrů stavbaři hloubili tunel z otevřené stavební jámy, na podstatnou část ale použili Novou rakouskou tunelovací metodu. Stavba byla uskutečněna v l. 2007-10. 

Dne 20.4. 2010 proběhlo v tunelu velké, téměř "ostré" cvičení hasičů a záchranářů. V tunelu byla nasimulována dopravní nehoda s požárem a sledovaly se všechny důležité parametry, například dojezdové časy záchranné služby, hasičů a policie. Taktéž byly sledovány pokyny velitelů zásahu a činnost záchranářů.

Když byla otevřena část Pražského okruhu mezi dálnicemi D1, D4, D5, D6 a D7, okamžitě se ulevilo Jižní spojce. Ne nadlouho. Brzy se intenzita provozu na Barrandovském mostě dostala na dřívější úroveň vysoko nad 100 000 vozidel denně. Definitivně Praha s dopravou vyhráno nemá - pokud někdy vůbec taková situace nastane...

Mnohé dálkové silnice v Praze a okolí jsou trvale beznadějně přetížené a v dopravních špičkách na nich doprava kolabuje. Smutným příkladem je silnice č. 2 z města na Kutnou Horu nebo komunikace severně od mostu Barikádníků. Severně od Lochkovského tunelu je čtyřproudová silnice ucpaná také často. 

    
Podle:

https://www.casopisstavebnictvi.cz/specifika-tunelu-stavby-513-na-silnicnim-okruhu-kolem-prahy_A205_..., 3. 3. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°59'43.590"N, 14°22'26.466"E (Radotínský portál)

Adresa

Městské části Praha 16, Praha-Lochkov
Praha 153 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Radotín, Lochkov
Nadmořská výška
260 m.n.m. (Radotínský portál), 300 m.n.m. (Lochkovský portál)
Základní číselné údaje
Tunel byl uveden do provozu r. 2010. „Stoupací“ třípruhový tunel má délku tubusu 1661 metrů, druhý tunel je dvoupruhový a má délku tubusu 1620 metrů.

Přístup

Příjezd vlakem

Z vlaku si tunel moc neprohlédnete. Ale pro úplnost dodáváme, že nejbližší žst je Praha-Radotín na trati Praha - Zadní Třebaň - Beroun. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte ze zastávky Na Knížecí (v Praze na Smíchově) autobusem č. 120 do zastávky Lochkov

Příjezd osobním autem, parkování

Pokud si chcete prohlédnout Lochkovský portál, pak parkujte v Praze-Lochkově. Pokud chcete vidět shora zajímavý Radotínský portál, pak doporučujeme auto zanechat v ulici Topasové v Praze-Radotíně. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pokud si chcete prohlédnout Lochkovský portál, pak parkujte v Praze-Lochkově. Pokud chcete vidět shora zajímavý Radotínský portál, pak doporučujeme bus zanechat na křižovatce ulic Živcová-Radkovská v Praze-Radotíně. 

Přístup pěšky

Z Prahy-Lochkova jděte k jihu asfaltovými silnicemi. Tak se dostanete k Lochkovskému portálu. 

Z Prahy-Radotína, žst. nebo od místa, kde zaparkujete auto, si najděte cestu do ulice Topasové, odkud jděte vzhůru k severovýchodu. Na souřadnicích 50°0'10.643"N, 14°21'10.088"E již mimo zástavbu odbočte na cestu doleva. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístupy pěšky. 

Poznámky pro vozíčkáře

Přístupný je Lochkovský portál, nad něj vedou asfaltové polní silnice. 

K Radotínskému portálu vede silnice z Prahy-Radotína. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu