Pomník Josefa Žalmana a studánka pod Novým hradem

Příjemná zastávka na cyklostezce mezi Blanskem a Adamovem, vzpomínka na zakladatele československé myslivosti


Stavba studánky proběhla r. 1938 v údolí řeky Svitavy v místě, kde je dnes křižovatka lesních silniček mezi Adamovem a Blanskem (a také křižovatka cyklotras 5 a 5119). Z blízkého údolí je do studánky sveden silný pramen asi 100 metrů dlouhým potrubím. Část vody kdysi využívala nedaleká, dnes již neexistující hájovna. Průčelí studánky je osazeno dvěma obrázky. Na jednom je vidět srnčí zvěř, která okusuje kůru listnatých stromů, k tomu účelu pokácených, druhý zobrazuje chlapce, který kropí květiny. Výjev je doplněn textem z indické moudrosti: Zvíře budiž Ti bratrem a rostlina sestrou.  

Voda ve studánce je hydrogenuhličitano-vápenatá, její teplota je ovlivněna teplotou vzduchu (dochází k ovlivnění teploty vody během její cesty 100 metrovým potrubím), během roku výrazně kolísá. Obsah rozpuštěných a znečišťujících látek však ovlivněn nebývá. Voda obsahuje méně než 400 mg rozpuštěných látek na litr a nízkým obsahem dusičnanů vyhovuje limitu vody pro kojence. 

Ve studánce odborníci i laici mohou pozorovat různé projevy života. Na výtokové trubce žijí kolonie sinice rodu Chamaesiphon, podobně tomu bývá v horských potocích. Tato sinice tvoří světle hnědý, vlhký povlak na stěně studánky za proudem vody. Mušle studánky a stěny jsou porostlé zelenými i červenými řasami, mechy, rozsivkami. V bazénku pod mušlí můžeme pozorovat korýše blešivce, kteří plavou na boku.

Vedle studánky je pomník Josefa Žalmana (1884 - 1947), ředitele lesních statků se sídlem v Pozořicích, zakladatele sjednocené myslivosti z období první republiky a mysliveckého organizátora a spisovatele.

Když se uvažovalo po 2. světové válce o místě, kde pomník Josefu Žalmanovi postavit, tehdy hlavní autor myšlenky pomníku, profesor Josef Opletal považoval za vhodné jednak pomník považovat za součást Lesnického Slavína a jednak jej situovat do míst, kde se často pánové Opletal a Žalman potkávali, první jako správce školního statku vysoké školy, druhý jako lovec s puškou na rameni ubírající se do revíru Vranov. Dlužno ještě dodat, že Žalman byl ředitelem pozořického revíru, jemuž ale patřily pozemky i okolo Vranova, proto cesta z Pozořic do Vranova patřila k Žalmanovým pracovním činnostem. Revír Vranov po 2. světové válce připadl školnímu lesnímu statku.

Autorem pomníku a "stavbyvedoucím" byl  profesor Josef Opletal, stavbu prováděli zaměstnanci lesní správy v Adamově, zejména pak lesmistr Václav Štaud, zednický mistr Sotolář a dělníci Karel Kuběna a Ludvík Kartouz.

V horní části pomníku je vyobrazen jelen a nápis Základy myslivosti. Kresbu vyhotovil Josef Opletal podle přebalu stejnojmenné Žalmanovy knihy. Ve střední části pomníku pod krycí plotnou je umístěn bronzový Žalmanův reliéf a kamenná deska s textem a věnováním od Československé myslivecké jednoty.

Pomník byl odhalen 11. 6. 1950, i když text na desce je již z r. 1948.

Podle:  

http://www.estudanky.eu/902-studanka-pod-novym-hradem, 29. 10. 2013

http://myslivost.com/Casopis-Myslivost/Myslivecke-zabavy/2009/Myslivecke-zabavy-04---2009/Biografie-..., 29. 10. 2013

Truhlář, J. (2003): Památníky adamovského polesí, Primus Praha, s. 96


Umístění

GPS souřadnice

49°18'50.02"N, 16°38'42.01"E

Adresa

Olomučany 678 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Olomučany
Nadmořská výška
255 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pomník byl odhalen 11. 6. 1950.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka se jmenuje Adamov zastávka na trati Brno - Česká Třebová. Zastavují zde jen osobní vlaky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Adamova lze přijet i autobusem č. 157 ze směru od Vyškova.

Příjezd osobním autem, parkování

Na cyklostezku mezi Adamovem a místem zvaným Kateřinský most je zákaz vjezdu. Zaparkujte buď v Adamově (kousek lze jet po cyklostezce proti toku řeky) nebo můžete auto nechat u Kateřinského mostu pod Novým hradem. Je zde ale místo jen pro malý počet vozů.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus nejsnáze zaparkuje v Adamově.

Přístup pěšky

Z Adamova zastávky: jděte nejprve na nám. Práce, odtud podél továrních hal a pak podél řeky, kde vede cyklostezka č. 5 a také zelená značka. Celkem 2,5 km.

Od Kateřinského mostu na silnici II/374 mezi Blanskem a Šebrovem: jděte po cyklostezce podél řeky směr Adamov. Celkem 1,9 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Studánka a pomník jsou možnou zastávkou na mezinárodní cyklotrase č. 5 (Jantarová stezka) mezi Adamovem a Blanskem. Úsek mezi Adamovem a Kateřinským mostem patří k nejhezčím v okolí Blanska, pokud počítáme jen přírodu a nikoli haly bývalých adamovských strojíren a hluk projíždějících vlaků. Cyklostezka je velmi frekventovaná, jezdí po ní cyklisté, bruslaři a chodí pěšáci. Cyklisté, buďte k chodcům ohleduplní! Severně odtud, mezi Kateřinským mostem a Blanskem dejte cyklisté na silnici II. tř. pozor na provoz aut!

Shora lze ke studánce dojet po cyklotrase 5119 od horního konce Olomučan přes Nový hrad.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkářům trasu mezi Kateřinským mostem a Adamovem se zastávkou u pomníku a studánky vřele doporučujeme. Trasa má rovinný profil a povrch z kvalitního asfaltu.

Rady a tipy

Doporučujeme návštěvu nedalekého Nového hradu.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu