Dva rybníky u Pavlovic

Dvě menší vodní plochy v krajině chudé na vodu


V Litenčické pahorkatině není mnoho vodních ploch. Dva rybníky u vesnice Pavlovice na jižních výběžcích tohoto horopisného celku jsou výjimkou. Obě vodní nádrže byly postaveny severně od Pavlovic na Vyškovsku na Pavlovickém  potoce s plošně nepříliš rozsáhlým povodím.

Vodní plocha blíže k obci má betonové břehy, jen na části lze sestoupit do vody po jemném štěrku. Břehy jsou travnaté, osazeny několika lavičkami. Na boční hrázi stojí rybářská chata, pod jejíž střechou lze také najít jediný stín pro osoby, které nemají rády prudký žár. Koupání je povoleno na vlastní riziko.  

Několik set metrů proti proudu můžete najít další rybník, tentokráte s přírodními břehy a zajímavým porostem rákosí. Zde koupání dovoleno není. Zajímavá je ale informace na ceduli u dolního rybníku, která praví, že u horního rybníku je dovoleno koupání zvířat…

Nad horním rybníkem proti proudu malého potůčku najdete příjemnou studánkou s lavičkou.


Umístění

GPS souřadnice

49°12'57.820"N, 17°3'51.198"E (hráz dolní nádrže)

49°13'7.105"N, 17°3'54.477"E (hráz horní nádrže)

Adresa

Pavlovice
Bohdalice-Pavlovice 683 41

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pavlovice
Nadmořská výška
338 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Pavlovic je pěšky či vzdušnou čarou zhruba stejně daleko ze železniční stanice Bučovice na trati Brno - Veselí nad Moravou jako ze železniční stanice Vyškov na trati Brno - Přerov.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Pavlovic jezdí autobusová linka 166 na trase Brankovice, žst. - Vyškov, v pracovních dnech po 1 až dvou hodinách, o víkendech 3 až 4 spoje denně. Pavlovice nemají přímé spojení s Bučovicemi.

Příjezd osobním autem, parkování

K vodním nádržím severně od Pavlovic vede polní komunikace. Doporučujeme zaparkovat u posledních domů ve vsi.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme zaparkovat ve středu vsi.

Přístup pěšky

Pěšky můžete jít k rybníkům po místní komunikaci ze středu Pavlovic zhruba k severovýchodu. Nevede sem modrá značka, která prochází vsí jinými ulicemi. Nebo si naplánujte dlouhý výlet po této modré značce, která vede z Bučovic do Vyškova a představuje putování na celý den. Z Bučovic je to do Pavlovic asi 13 km, z Vyškova asi 16 km. Část trasy vede po frekventovaných silnicích. Samozřejmě v Pavlovicích musíte k rybníkům ze značky odbočit.

Příjezd na kole, parkování kol

Jeďte ze středu Pavlovic přibližně k severovýchodu. Cesta je sjízdná pro horská kola.

Poznámky pro vozíčkáře

Ze středu Pavlovic se vozíčkář dostane pouze k bližšímu rybníku, a to jen se zkušeným doprovodem.

Rady a tipy

Na turistický výlet Vyškov - Bučovice po modré značce si vyhraďte celý den. Mezi vesnicemi Pavlovice a Orlovice vás možná bude lákat zkratka podél potoka severovýchodně od Pavlovic, tj. zrovna okolo rybníků a pak proti proudu nad studánkou. Nechoďte tudy, je tu velmi špatně schůdný terén, zvláště za mokra.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu