Zřícenina hradu Orlovice

Zbytky jediného hradu johanitů na Moravě na místě dnešního kostela s vynikajícím výhledem na Vyškovsko


Nad obcí Orlovice stojí na vysokém návrší v nápadné poloze kostel. Od něj se otevírá krásný výhled do Vyškovské brány. Při počasí s dobrou dohledností ji přehlédnete celou a pochopíte její úlohu v dějinách jako důležité komunikační spojky mezi Brnem a Olomoucí. Tudy například táhla armáda ruského císaře Alexandra k bitvě u Slavkova.

Rozhled ale není hlavní zajímavostí návrší nad Orlovicemi.

Je známo, že území  kolem Ivanovic na Hané již na konci 12. století patřilo řádu johanitů.  Hrad v Orlovicích postavili johanité někdy na přelomu 13. a 14. stol. jako svůj jediný hrad na Moravě. Komenda johanitů měla v nedalekých Ivanovicích opevněný dvůr a potřebovala se přesunout na honosnější a bezpečnější místo. Hrad je pak poprvé písemně zmíněn v letech 1328 až 1332. R. 1423 je ale vlastníkem uváděn císař  Zikmund, který ho pak  předává  vévodovi Albrechtovi. Johanité stavbu získali r. 1445, kdy ho vykoupili, ale o rok později ho dali znovu do zástavy. Není známa doba, kdy hrad zanikl, ale bylo to patrně za česko-uherských válek v 15. století, kdy byl rozbořen, statek ivanovicko-orlovický získal jiného majitele. Ves Orlovice se zříceninou náležela nejdříve ke zboží ivanovickému, později moravskopruskému (podle blízké vesnice Moravské Prusy).

Také nejsou známy žádné další podrobnosti o hradu, z něhož dnes jsou v terénu patrny jen zbytky a mohutné příkopy a valy  vedle hřbitova při trase modré turistické značky. Nebyl zde proveden žádný systematický archeologický průzkum, navíc dokumentace z předválečného průzkumu se ztratila, jen v muzeu Vyškovska mají několik snímků z té doby, kde zaujme především objev věže. Neví se ale, kde přesně stála, protože její zdivo místní obyvatelé za války rozebrali. Stejně tak můžeme jen spekulovat o další hradní zástavbě. Kostel stojí na pravděpodobném místě dřívější kaple. Hřbitov dnes zaujímá pravděpodobně prostor předhradí, z něhož se zachoval jen příkop na západě.
    
Podle:

http://www.hrady.cz/index.php?OID=2695, 29. 11. 2014

Hosák, L., Zemek, M. a kol. (1981): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, I. díl, Jižní Morava, s. 181







Umístění

GPS souřadnice

49°14'13.828"N, 17°5'20.246"E

Adresa

Orlovice 682 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Orlovice
Nadmořská výška
378 m.n.m.
Základní číselné údaje
První písemná zmíka o hradu se klade do let 1328-32.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší dobře použitelnou železniční stanicí je buď Vyškov nebo Ivanovice na Hané na trati Brno - Přerov.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Orlovic jezdí autobusová linka 754 Vyškov - Ivanovice na Hané - Orlovice. Část spojů jezdí z Vyškova, z Ivanovic všechny. V pracovní dny bus jezdí v intervalech 1 až 2 hodiny, o víkendech 3 krát denně.

Příjezd osobním autem, parkování

Zbytky hradu Orlovice najdete velmi snadno podle siluety kostela. Jeďte k němu po úzké, strmé, ale přehledné silnici a zaparkujte pod ním.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro autobus platí přiměřeně totéž, co pro osobní auto.

Přístup pěšky

Hrad Orlovice můžete navštívit buď samostatně nebo v rámci výletu po modré značce, která vede z Bučovic do Vyškova a představuje dlouhý, celodenní výlet. Z Bučovic je to do Orlovic asi 19 km, z Vyškova asi 10 km. Část trasy vede po frekventovaných silnicích.

Příjezd na kole, parkování kol

Cyklisté se ke zbytkům hradu dostanou po silnici shodně jako automobilisté.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře není areál dostupný, ačkoli se autem mohou dostat ke kostelu a pak k těsné blízkosti zbytků hradu.

Rady a tipy

Na turistický výlet Vyškov - Bučovice po modré značce si vyhraďte celý den. Mezi vesnicemi Pavlovice a Orlovice vás možná bude lákat zkratka podél potoka severovýchodně od Pavlovic. Nechoďte tudy, je tu velmi špatně schůdný terén, zvláště za mokra.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu