Pomník Jana Evangelisty Chadta-Ševětínského

Vzpomínka na jednoho z nejvýznamnějších českých lesníků všech dob


Při červené turistické značce mezi vesnicemi Olomučany a Rudice v Moravském krasu mohou z hlavní cesty návštěvníci postupně odbočit ke třem pomníkům. Odbočka nejbližší k Rudicím vede k pomníku Jana Evangelisty Chadta-Ševětínského, lesníka a lesnického spisovatele z přelomu 19. a 20. stol., průkopníka hospodaření, které bychom dnes nazvali trvale udržitelným rozvojem. Skromný pomník byl zhotoven v malém lomu r. 1929, v prvním období budování tzv. Lesnického Slavína.

Umístění

GPS souřadnice

49°20'1.537"N, 16°41'29.914"E

Adresa

Olomučany 678 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Olomučany
Nadmořská výška
485 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pomník byl instalován r. 1929.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Blansko, kde zastavují osobní vlaky i rychlíky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejblíže pomníku se dostanete, pokud z Blanska pojedete autobusem č. 230 na konečnou zastávku Olomučany, točna. Také můžete jet z Blanska či Jedovnic do obce Rudice autobusem 231. U obou linek je spojení v pracovní dny velmi dobré, o víkendech horší, ale pokud si jízdní řády zjistíte předem, lze uskutečnit s využitím hromadné dopravy uskutečnit velmi zajímavý výlet.

Příjezd osobním autem, parkování

Poblíž pomníku je křižovatka silnice Olomučany - Rudice s lesními cestami (rozcestí se jmenuje Pokojná), kde může parkovat několik aut, ale nedoporučujeme to (CHKO, lesníci, policie = pokuta). Je lepší parkovat u točny nad Olomučany nebo v Rudicích na parkovišti u lomu Seč.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusu doporučujeme parkování u lomu Seč v Rudici nebo na točně autobusů nad Olomučany.

Přístup pěšky

Nejlépe je naplánovat si krátký výlet mezi Rudicí a Olomučany, zhlédnout přitom zajímavosti v Rudici,  a obejít kromě popisovaného pomníku ještě další dva při červené značce. Místo v Olomučanech lze výlet končit nebo začínat v Adamově a jít přes Nový hrad. Po červené značce, která okolo pomníku vede (odbočka z ní je dlouhá cca 320 m) činí celková vzdálenost pro chůzi ze středu Rudice k pomníku 4 km, z Olomučan, od točny autobusů na horním okraji obce je to k pomníku 2 km.

Příjezd na kole, parkování kol

K pomníku přímo nevede žádná cyklistická trasa. Červená turistická značka vedoucí poblíž pomníku je pro kola sjízdná jen obtížně, místy je nesjízdná. Cyklisté (i silničáři) mohou přijet po cyklotrase 5081 z Blanska přes Klepačov na rozcestí Pokojná nebo tam přijet po silnici a pak cca 1 km kolo lesem vést.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se k pomníku nedostane.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu