Lichtenštejnský pomník u Habrůvky

Vzpomínka na dlouho vládnoucího knížete


Když se r. 1898 slavilo 40 let vládnutí knížete Jana II. Lichtensteina na jeho panstvích, v každém revíru, který mu patřil, byly zakládány tzv. Jubilejní háje a v jejich středu byly postaveny pomníky dokumentující tuto událost.       

 Poblíž Habrůvky byla umístěna kamenná pamětní tabule s nápisem:Princ Joan Quercentum add. 40 ann. Regim. Jubil. 12 Nov. 1898. A to se kníže dožil ještě dalších 10 let panování, a proto na každý lichtenštejnský pomník byla umístěna "dodatková" tabulka, na níž se píše:L Jahr. Reg: Jubil. MCMVIII   Ta ale u habrůveckého pomníku chybí.  

Pomník je zhotoven na zdi z vápencových kamenů, která poněkud podlehla zubu času.

Profesor Josef Opletal sice měl návrh na přestavbu lichtenštejnských pomníků, k té však nikdy nedošlo.    
         

Podle:

Truhlář, J. (2003): Památníky adamovských lesů, Primus Praha, s. 133


Umístění

GPS souřadnice

49°18'43.457"N, 16°43'31.467"E

Adresa

Habrůvka 679 05

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Habrůvka
Nadmořská výška
500 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pomník pochází z roku 1898.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší stanicí je Adamov, ale je též možno vystoupit v zastávce, která se jmenuje Adamov zastávka. Odtud pokračujte autobusem nebo po modré značce do Habrůvky pěšky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Vyškova nebo z Adamova jeďte autobusem č. 157 do Křtin. Některé spoje jezdí závlekem do Habrůvky. Do Křtin můžete také cestovat linkou 201, která jede na trase Brno, Židenice, nádraží - Brno, Stará Osada - Křtiny - Jedovnice. Některé spoje linky 201 jezdí závlekem i do Habrůvky. Z Habrůvky jděte pěšky.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem je možné přijet ze Křtin do Habrůvky a zde zaparkovat ve vsi nebo vsí projet a nechat vůz na okraji lesní silničky před závorou lesní cesty, která se jmenuje Cesta ke hlinkovým dolům. Můžete parkovat i na opačné straně lesa severně odtud u hřbitova v Rudici (příjezd od Blanska nebo od Jedovnic).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat buď v Habrůvce nebo v Rudici. Výhodné je nechat účastníky zájezdu vystoupit v jedné z těchto vesnic, projít s nimi zajímavosti v lese mezi obcemi a nastoupit do busu ve druhé vesnici.

Přístup pěšky

Pomník najdete poblíž cyklotrasy č. 5081 při silnici, kterou lesníci nazvali Cesta k hlinkovým dolům a která spojuje Habrůvku s Rudicí.

Z Habrůvky jděte Cestou ke hlinkovým dolům (cyklotrasa 5081) asi 950 m víceméně stále na sever a u cedule naučné stezky, která popisuje těžební jámu Elisa, odbočte doprava asi 100 m k pomníku. Odbočka není nijak značena.

Z Rudice od hřbitova jděte nejdříve po cyklotrase 5119, pak 5081 víceméně pořád na jih, až po 2,4 km dojdete k zastávce naučné stezky, která popisuje těžební jámu Elisa. Zde se dejte 100 m doleva k pomníku. Odbočka není nijak značena.

Příjezd na kole, parkování kol

Cyklisté mají mezi Habrůvkou a Rudicí přímo svůj ráj. Jsou tu vhodná místa pro terénní jezdce, ale většina bikerů jezdí po lesních šotolinových cestách, které jsou vhodné pro všechny typy kol. Jedna z takových lesních cest spojuje Rudici s Habrůvkou a v blízkosti pomníku je označena jako cyklotrasa 5081. Jinak se můžete řídit pokyny pro přístup pěšky.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář s doprovodem se může celkem snadno pohybovat po lesních cestách mezi Rudicí a Habrůvkou, odbočku k pomníku ale nepřekoná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu