Černé hlíny

Jezírko, které je dokladem staré hornické činnosti u Rudice v Moravském krasu


Jako Černé hlíny se označuje lesní jezírko mezi Rudicí a Křtinami (či Habrůvkou) v Moravském krasu. V 19. a 20. stol. tu z rudických vrstev probíhala těžba žáruvzdorných písků a jílů. Zatopená těžební jáma má rozměry 80 m x 50 m. V hlubší minulosti se zde suroviny těžily hlubinným způsobem, ve 20. století pak povrchově. Slovo "Černé" v názvu je údajně odvozeno od černého zbarvení surovin, které jim dodával všudypřítomný černý popel z okolí, kde se v milířích pálilo dřevěné uhlí. Ložisko na rudických vrstvách vzniklo úplně stejně jako popisujeme u hesla Lom Seč.

Na počátku 20. stol. se zde málem přihodila tragická událost, kdy na školním výletě se pod jedním dítětem propadla zem, patrně se nacházel nad starým důlním dílem, ale zachytil se v hloubce 2 metry a okolo přítomní dospělí ho vytáhli.

Podle:

Tabule naučné stezky, 1. 5. 2013


Umístění

GPS souřadnice

49°19'27.625"N, 16°43'12.784"E

Adresa

Rudice 679 06

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Rudice u Blanska
Nadmořská výška
530 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Blansko. Zastavují tu osobní vlaky i rychlíky.

Můžete také cestovat do zastávky, která se jmenuje Adamov zastávka.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Rudice se dostanete autobusem č. 231 z Blanska nebo z Jedovnic. V pracovní dny je spojení celkem časté, ale některé spoje do Rudice nezajíždějí, o víkendech se do Rudice dostanete v intervalech po 2 hodinách.

Do Křtin se dostanete autobusem č. 201, který jezdí po trase Brno, Židenice, nádraží - Brno, Stará osada - Křtiny - Jedovnice nebo autobusem 157, který jezdí po trase Vyškov - Adamov.

Příjezd osobním autem, parkování

Abyste si prohlédli zajímavosti v lese jižně od Rudice, doporučujeme vůz zaparkovat u lesního hřbitova v Rudici nebo na parkovišti u lomu Seč.

Pokud chcete oblast navštívit od jihu, tj. od Křtin, pak si v Křtinách najděte parkování v centru městyse.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus se zájezdem může parkovat buď ve Křtinách nebo v Rudici. Výhodné je nechat účastníky zájezdu vystoupit v jednom z těchto míst, projít s nimi zajímavosti v lese a nastoupit do busu ve druhém místě.

Přístup pěšky

Okolo místa zvaného Černé hlíny vede jednak zelená značka spojující Křtiny a Rudici, jednak naučná stezka s východištěm v Rudici. Vzdálenost z Rudice od hřbitova činí 850 m, ze Křtin je to 4 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Okolo místa zvaného Černé hlíny je vyznačena cyklotrasa 5081 a 5119, které vedou po lesních cestách s příjemným povrchem ze tvrdé šotoliny.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkářům cestu na Černé hlíny z Rudice, či spíše od hřitova v Rudici doporučujeme jako tip na skvělý výlet za čerstvým vzduchem, který byl měli zvládnout bez dopomoci.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu