Koupaliště U Libuše nad obcí Luleč

Hezký areál v bývalém lomu


Nad obcí Luleč u Vyškova najdete v lese zajímavý, velmi vyhledávaný areál zatopeného lomu. Vlastní jej obec Luleč. Ve 30. letech 20. stol. byl lom upraven na koupaliště.

Název U Libuše se váže k postavě ze Starých pověstí českých, ke kněžně Libuši, která se údajně přes Luleč vracela z Velehradu (nejspíše do Prahy) a napájela koně u místní studánky.

Historie

Luleč a okolí nabízí v geologickém podloží kvalitní kámen a písky. Již od poloviny 19. století tu probíhala na několika místech těžba hlavně pro potřeby staveb silnic a železnic. V lomu Libuše na dnešní poměry probíhalo dobývání kamene velmi primitivním postupem. Část skalní stěny se "poddolovala", což bylo velmi nebezpečné. Dokumentaci si můžete prohlédnout před vstupní branou na koupaliště na panelu naučné stezky. Není divu, že tento způsob byl r. 1923 zakázán a přešlo se na dobývání odstřelováním.

R. 1935 měl lom v nájmu ing. Jaroslav Jáchymek. V tomto roce dělníci narazili při těžbě na velmi silný vodní pramen, který dle dobových záznamů "silně vytryskl" a lom zaplavil tak rychle, že si s tím nejenže neporadila tehdejší čerpací technika, ale dělnící ani nestačili před vodním živlem zachránit stroje a dopravní zařízení. Těžba tím skončila.

Členové místního Sokola za podpory představitelů obce a místních lidí v místě lomu vybudovali koupaliště a otevřeli ho r. 1939. Od r. 1941 do r. 1945 správu nad areálem vykonávala obec (Sokol byl zakázán), po válce ovšem až do r. 2001 opět Libuše patřila Sokolu.

R. 2001 obec Luleč areál koupila (cca za 1 mil. Kč) a dalších 3,5 mil. Kč investovala do vybudování sociálního zařízení, brouzdaliště, čistírny odpadních vod, úprav břehů. Investice se určitě vyplatí, protože Libuše je vyhledávaným místem (v letních špičkách až přeplněným) s dokonalou iluzí plovárny první republiky.
    
Popis areálu

Část lomu nabízí mělkou vodu, např. pro děti a slabší plavce, část je brouzdalištěm, část areálu je určena plavcům.  Do lomu vede jedna skoro "přírodní" skluzavka, skokany určitě uspokojí dva můstky, okolní trávníky lákají k lenošení ve stínu, jiné pak ke slunění. Vedle vodní plochy jsou kabiny na převlékání, sociální zařízení je po rekonstrukci a milovníky pohybu nadchnou antuková hřiště a ty mladší zase houpačky. Areál je oplocen. Nad lomem se rozprostírá obrovské parkoviště a stojí tu několik restaurací a stánků s občerstvením.

Otevřeno bývá v létě obvykle od 1. 6. od 8 do 20 hodin, základní vstupné je 40 Kč (r. 2013).

Podle:

http://www.khsbrno.cz/katalog/koupaliste/lulec.php, 27. 12. 2013

http://www.lulec.eu/koupaliste-u-libuse-historie/d-13238/p1=2872, 27. 12. 2013
    






Umístění

GPS souřadnice

49°15'27.991"N, 16°55'22.012"E (vchod)

Adresa

Luleč 683 03

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Luleč
Nadmořská výška
325 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vodní plocha činí asi 0,53 ha, přičemž brouzdaliště má rozměry cca 15 x 9 m a plocha upravená betonovými břehy rozměry cca 45 x 12 m. Tři pláže pro slunění mají plochu asi 0,5 ha. Kamenolom byl uzavřen r. 1935. Koupaliště bylo otevřeno r. 1939.

Přístup

Příjezd vlakem

V obci Luleč je sice železniční stanice, ale osobní vlaky tu nejsou zavedeny a rychlíky tu projíždějí. Proto je nejbližší stanicí Vyškov (na trati Brno - Přerov).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ke koupališti nejbližší je autobusová zastávka Luleč, obecní úřad, kam jezdí atubusová linka 730 na trase Vyškov - Luleč - Rousínov. Spojení je v pracovní dny v intervalech po půl hodině nebo po hodině, o víkendu obvykle po dvou hodinách. Při použití hromadné dopravy doporučujeme příjezd přes Vyškov, kde jsou dobré přestupní možnosti z vlaků a jiných autobusů.

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte od obecního úřadu místní silnicí vzhůru podél potoka. Poblíž koupaliště funguje obrovské parkoviště, které se ale v letních rekreačních špičkách snadno zaplní. Pak je nutno parkovat jinde ve vsi.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Platí totéž jako pro osobní auta.

Přístup pěšky

Z autobusové zastávky Luleč, obecní úřad jděte cca 500 m podél potoka místní ulicí.

Příjezd na kole, parkování kol

Ze středu vsi od obecního úřadu jeďte místní ulicí cca 500 m vzhůru podél potoka. Kola je nutno nechat před branou areálu, vjezd dovnitř je zakázán.

Poznámky pro vozíčkáře

Koupání či slunění v lomu u Lulče vozíčkář nezvládne, bezbariérově  vstupy do vody upraveny nejsou.

Rady a tipy

Kromě koupání doporučujeme vycházku po červené turistické značce (vede přes parkoviště) k rybníku v nedalekých Pístovicích.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu