Pamětní deska Ernsta Macha v Brně-Chrlicích

Vzpomínka na slavného fyzika


U autobusové zastávky v Brně-Chrlicích je instalována pamětní deska, která připomíná, že se zde, v zámku narodil významný fyzik, filozof a pedagog, Ernst Mach. K desce roku 2008 přibyl reliéf osobnosti od sochaře Jiřího Sobotky.

Umístění

GPS souřadnice

49°8'9.309"N, 16°39'10.868"E

Adresa

Brno-Chrlice
Brno 643 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Chrlice
Nadmořská výška
201 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Brno-Chrlice (trať Brno - Přerov). Zastavují tu jen osobní vlaky linky Brno - Křenovice horní nádraží. Od stanice je to k zámku s pamětní deskou necelých 500 m.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte z centra Brna ze zastávky Úzká (u Tesca) autobusem č. 63 nebo autobusem 78 na trase Židenice, nádraží - Olympia. Vystupte na zastávce Chrlické náměstí. 

Příjezd osobním autem, parkování

Z dálnice D2 sjeďte na exitu u obchodního komplexu Olympia, ale zamiřte na opačnou stranu od něj. Takto dojedete do středu městské části Brno-Chrlice, kde lze zaparkovat v bočních ulicích. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Lze zaparkovat např. na Chrlickém náměstí ve směru jízdy z města vpravo v jedné z uliček u parku. Do obou uliček lze nacouvat, není-li v nich zrovna mnoho stojících automobilů. 

Přístup pěšky

Z Brna-Chrlic, žel. st.: jděte do středu městské části Chrlice asi 0,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Poblíž Chrlic vedou dvě mezinárodní cyklotrasy č. 1 a č. 5. Jejich křižovatka je na soutoku Svitavy a Svratky poblíž obchodního centra Olympia. Z této křižovatky jeďte nejprve proti proudu Svitavy, pak nad dálnicí a nakonec polní asfaltkou (cyklotrasa 5005, značení pásové - bílá barva). Když dojedete do Chrlic, jeďte po silnici doprava. Celkem od soutoku asi 3 km. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud přijedete autem, pamětní desku si pohodlně můžete prohlédnout. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu