Panské boudy

Jezero v prohlubni připomíná dřívější těžbu písků a jílů z rudických vrstev


Panské boudy je název pro místo v lese mezi obcemi Rudice a Habrůvka v Moravském krasu, kde probíhala těžba žáruvzdorných jílů a písků z rudických vrstev. O tom, jak rudické vrstvy vznikly, píšeme u hesla Lom Seč. Původně se zde těžilo hlubinných způsobem, bylo zde v provozu sedm šachet, později se přešlo na povrchovou těžbu. Jezero vzniklo zaplavením těžební jámy.

Jáma má strmé svahy, dbejte osobní bezpečnosti. Zejména od severu, tedy od silnice,  po níž vede zelená turistická značka, do lomu nevstupujte! Od jihozápadu, tedy ze silničky, po níž vede cyklotrasa spojující Rudici s Habrůvkou, je mnohem snazší přístup, i když na bezpečnost dbejte i zde.

Těsně u lomu východním směrem vystupuje nad terén nápadná vyvýšenina s vápencovým povrchem. Zatímco rudické vrstvy představují výplň krasových depresí (lokálních sníženin), tento kopeček je zbytkem tropického krasového kužele (vyvýšeniny zvané mogot), který známe např. z obrázků z Vietnamu nebo Číny.

Podle:

Tabule naučné stezky, 29. 12. 2013


Umístění

GPS souřadnice

49°19'17.202"N, 16°43'29.822"E

Adresa

Habrůvka 679 05

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Habrůvka
Nadmořská výška
520 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vodní plocha má asi 0,1 ha. Hloubka vody v jezírku je asi 15 m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Blansko. Zastavují tu osobní vlaky i rychlíky.

Můžete také cestovat do zastávky, která se jmenuje Adamov zastávka.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Rudice se dostanete autobusem č. 231 z Blanska nebo z Jedovnic. V pracovní dny je spojení celkem časté, ale některé spoje do Rudice nezajíždějí, o víkendech se do Rudice dostanete v intervalech po 2 hodinách.

Do Křtin se dostanete autobusem č. 201, který jezdí po trase Brno, Židenice, nádraží - Brno, Stará osada - Křtiny - Jedovnice nebo autobusem 157, který jezdí po trase Vyškov - Adamov.

Příjezd osobním autem, parkování

Abyste si prohlédli zajímavosti v lese jižně od Rudice, doporučujeme vůz zaparkovat u lesního hřbitova v Rudici nebo na parkovišti u lomu Seč.

Pokud chcete oblast navštívit od jihu, tj. od Křtin, pak si v Křtinách najděte parkování v centru městyse.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus se zájezdem může parkovat buď ve Křtinách nebo v Rudici. Výhodné je nechat účastníky zájezdu vystoupit v jednom z těchto míst, projít s nimi zajímavosti v lese a nastoupit do busu ve druhém místě.

Přístup pěšky

Okolo místa zvaného Panské boudy vede jednak zelená značka spojující Křtiny a Rudici, jednak naučná stezka s východištěm v Rudici. Vzdálenost z Rudice od hřbitova činí 1250 m, ze Křtin je to 3,6 km. Do lomu nevstupujte ze severní strany, tedy ze silnice, po níž vede zelená turistická značka. Přejděte na silnici, které vede okolo lomu od jihozápadu, odtud je přístup snazší a bezpečnější.

Příjezd na kole, parkování kol

Okolo místa zvaného Panské boudy vede cyklotrasa 5081 po lesních cestách s příjemným povrchem ze tvrdé šotoliny.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkářům cestu na Panské boudy z Rudice, či spíše od hřbitova v Rudici doporučujeme jako tip na skvělý výlet za čerstvým vzduchem, který byl měli zvládnout bez dopomoci.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu