Kostel sv. Martina v Lulči

Stavba na nápadném místě s dalekým rozhledem


Kostel sv. Martina v Lulči nestojí v obci, ale na kopci vysoko nad ní. Jeho poloha a tvar jsou natolk nápadné, že tvoří nepřehlédnutelnou dominantu krajiny Vyškovské brány.

Kostel existoval již na počátku 15.století. Udává se, že r. 1672 v něm byly tři oltáře,12 obrazů a tři zvony, zmínka z r. 1719 hovoří o prvních varhanech.

R. 1751 lulečský farář  P. Martin Dvořanský nechal starý kostel zbourat a ve stylu pozdního baroka na vlastní náklady nechal postavit kostel nový. Nedožil se sice konce stavby, zemřel 31. 12. 1752 a kostel byl otevřen r. 1753 již za působení nového faráře P. Jana Martina Scheberleho. Vysvěcen byl v roce 1756.

Dne 14. 5. 1823 uhodil blesk do věže, která byla pokryta šindelem a celá shořela. Spadly všechny tři zvony, přičemž se rozbil jen nejmenší z nich, velký z r. 1510 a prostřední katastrofu přežily bez poškození.

R. 1826 byla postavena nová věž, r. 1913 byla střecha pokryta novou glazurovanou krytinou. Za války byla věž poškozena, ale r. 1947 dostala nový cibulovitý tvar.

Pokud pojedete či půjdete od kostela po cestě po temeni plochého kopce, dojdete na místa dalekého rozhledu směrem k Vyškovu. Zajímavý výhled se naskýtá i z vyhlídky u zatáčky pod kostelem.

Cestou od kostela dolů ke vsi si povšimněte několika zastavení křížové cesty, která místní obyvatelé postupně po r. 1989 opravili.


Podle:

http://lulec.farnostdrnovice.cz/index.php/farnost_lulec_o_nas/o-kostelech/o-kostele-sv-martin, 11. 2. 2014




Umístění

GPS souřadnice

49°15'4.827"N, 16°54'52.269"E

Adresa

Luleč 683 03

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Luleč
Nadmořská výška
363 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kostel byl postaven v l. 1751-53.

Přístup

Příjezd vlakem

V obci Luleč je sice železniční stanice, ale osobní vlaky tu nejsou zavedeny a rychlíky tu projíždějí. Proto je nejbližší stanicí Vyškov (na trati Brno - Přerov).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ke kostelu nejbližší je autobusová zastávka Luleč, rozcestí k žel. st., kam jezdí autobusová linka 730 na trase Vyškov - Luleč - Rousínov. Spojení je v pracovní dny v intervalech po půl hodině nebo po hodině, o víkendu obvykle po dvou hodinách. Při použití hromadné dopravy doporučujeme příjezd přes Vyškov, kde jsou dobré přestupní možnosti z vlaků a jiných autobusů.

Příjezd osobním autem, parkování

Ke kostelu vede zhruba od míst výše uvedené autobusové zastávky lesní, prudce stoupající asfaltka. Je velmi úzká, proto potkat na ní protijedoucí vozidlo je problém. Místní ale tudy jezdí ke kostelu, ke hřbtovu a k chatám.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus musí zastavit ve vsi, nahoru ke kostelu nevyjede.

Přístup pěšky

Od autobusové zastávky Luleč, rozcestí k žel. st. jděte vzhůru po místní silnici asi 1 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Viz rady pro pěší.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář musí přijet nahoru autem, kopec zdola od vsi nevyjede ani s doprovodem.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu