Svobodův mlýn na Říčce

Též Dolní, Říčský, Bělkův, Bělkovský. Funkční mlýn severně od Brna

Kontaktní informace

+420 608 402 155
Oficiální stránky
mlyn@svoboduvmlyn.cz

Poznámky

Mlýn je veřejnosti nepřístupný. Prohlídka možná po domluvě s majitelem.

Na středním toku Říčky těsně předtím, než její vody opustí definitivně Moravský kras, stojí tři mlýny: Horní (též Kaprálův), Prostřední (též Jelínkův) a Dolní (též Svobodův či Bělkův). Krajina na jihu Moravského krasu patří k nejkrásnějším a také nejznámějším cílům výletů. O Svobodově mlýnu se toho mezi veřejností zatím ví poměrně málo přesto, že leží těsně vedle velmi frekventované turistické cesty mezi Brnem-Líšní a jeskyní Pekárna.

Ani historie mlýna není do hloubky známa. Mlýn se poprvé v dokumentech objevuje r. 1750 jako součást statku Obce. R. 1789 v josefínském katastru je uveden jako Bělkův mlýn. R. 1820 je jako majitel stavby uveden Karel Škorpil, r. 1826 Jakub Krejčí. K mlýnu tehdy patřila i pole a louky, přičemž je zdokumentován jejich výnos. Majitelé pěstovali oves, žito a sklízeli seno. Tehdy byl mlýn zděný se dřevěným patrem.

Z rodu Svobodů prvním majitelem byl Leopold Svoboda, narozený 14. 11. 1840, který se mlynářem učil v l. 1854-56. S manželkou Matildou měl 6 dětí, přičemž mlýn zdědil nejstarší syn Leopold, narozený r. 1867. Za působení jeho syna, opět Leopolda, narozeného r. 1908, došlo k zásadním technickým přeměnám na mlýně. Majitel zakoupil moderní mlecí stolice, částečně vybetonoval náhon, mlýnské kolo nahradil Francisovou turbínou. Mlýn získal zhruba dnešní podobu.

Je to patrový zděný dům, na který navazuje mlýnice, také patrová. Aby bylo možno s obilím snadněji manipulovat, vede do prvního patra rampa. Z její zadní strany byla přistavěna strojovna pro pomocný plynosací motor. Turbína je umístěna v bývalé lednici. Na protější straně stojí přízemní hospodářské stavení a kůlna.

Mlynář jednak obilí skupoval a prodával mouku (obchodní mletí), jednak mlel obilí příchozím sedlákům (námezdní mletí). Větší část výdělku tvořilo mletí námezdní.

Za 2. světové války zažívali majitelé těžké časy, protože mlýn dostal nepřekročitelné limity pro mletí na osobu a na rok.

Ale po válce se doba nezlepšila. Leopold Svoboda ve vidině pokračování tradice r. 1947 koupil nové rovinné vysévače a r. 1948 plynosací motor. Ale mlýn byl r. 1950 uzavřen. V malém množství se přes zákaz mletí tajně ve mlýně dál pracovalo.

Když zemřel Leopold Svoboda, mlynářského řemesla se ujal jeho syn Antonín, který se mlynářem vyučil v l. 1954-56 v Janderově u Chrudimi. Pracoval ve mlýnech ve Šlapanicích, V Bílovicích nad Svitavou a v Brně-Židenicích. V důchodu se vrací do údolí Říčky a r. 1999 obnovuje provoz rodného mlýna. Sice r. 2001 provoz opět zastavuje, r. 2011 umírá, ale zvládá naučit řemeslo svého syna Antonína, narozeného r. 1973. Ten sice pracuje v Brně, ale veškerý volný čas věnuje opravám a pracem ve mlýně.

Mlýn je v podílovém vlastnictví tří potomků, po telefonické domluvě je možno objekt navštívit. 

Ve mlýně je funkční zařízení a turbína na výrobu elektřiny. 

Podle:

http://www.svoboduvmlyn.cz/historie/, 16. 2. 2014

http://vodnimlyny.cz/mlyny/objekty/detail/127-svoboduv-belkuv-mlyn, 18. 4. 2018



Umístění

GPS souřadnice

49°14'6.705"N, 16°43'42.293"E

Adresa

Ochoz u Brna 664 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Ochoz u Brna
Nadmořská výška
293 m.n.m.
Základní číselné údaje
Mlýn se poprvé uvádí r. 1750.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice je Brno hlavní nádraží, odkud se do Brna-Líšně, na konečnou autobusu č. 55 dopravíte s jedním přestupem na Staré Osadě. Můžete jet i do stanice Brno-Židenice, odkud autobus 55 jezdí přímo. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobus č. 55, 151, zastávka Mariánské údolí, odtud pěšky po modré značce 5,5 km. Mlýn je na pravém břehu, značka vede po levém, ale lze k němu přejít po lávce, kterou využívají hlavně cyklisté. 

Autobus č. 58, konečná zastávka Líšeň, hřbitov, odtud pěšky po žluté a pak po modré  značce 4 km.

Autobus č. 201, 202, zastávka Ochoz u Brna, Říčky, rozc., odtud pěšky po asfaltové silničce do údolí a od Prostředního mlýna údolím dolů po modré značce, celkem 3 km.

Autobus č. 202, 210, zastávka Ochoz u Brna, obecní úřad, odtud pěšky po modré značce okolo jeskyně Pekárna, celkem 4 km.

Autobus č. 202, zastávka Ochoz, myslivna pod Hádkem, odtud pěšky po zelené značce ve směru toku dolů, pod jeskyní Pekárna dál po modré značce, celkem 4,5 km.

Autobus č. 202, zastávka Hostěnice, chaty, odtud po žluté značce k Hostěnickému propadání a pak dál do údolí, u jeskyně Pekárna přejít na modrou značku, celkem 4 km.

Autobus č. 701, zastávka Mokrá-Horákov, Mokrá, odtud po polní asfaltové cestě k Mokerské myslivně, odtud dolů do údolí k Prostřednímu mlýnu, pak pokračovat po modré značce, celkem 3 km. 

Příjezd osobním autem, parkování

Větší parkoviště osobních aut jsou v Brně - Líšni při konečné zastávce autobusů 55 a 151 (naopak v Líšni u hřbitova je parkovacích míst zoufale málo) a při silnici Hostěnice - Ochoz, kde je na louce placené parkoviště pod Hádkem. Do většiny míst při horním toku Říčky je pro motorová vozidla vjezd zakázán! 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zájezdový autobus může parkovat na těchže místech jako osobní auta. 

Přístup pěšky

Říčka je bez problémů přístupná pěšky po celý rok. V ose údolí vedou turistické značky. Příchod k vodní nádrži Horek doporučujeme například od zastávek autobusu 55 a 151 Mariánské údolí, č. 58 Líšeň, hřbitov, z Ochozu, z Hostěnic, nebo z Mokré. Mlýn stojí na pravém břehu Říčky, modrá značka vede po levém. Jedna z cest, kterou ale turisté a cyklisté používají, vede v místě Svobodova mlýna po pravém břehu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Říčka je dobře přístupná na kole, nicméně v sezónních špičkách souběžný provoz cyklistů a pěších působí oběma skupinám problémy. Cyklisté by měli být ohleduplní k pěším. Je třeba se také připravit na to, že údolím vedou cesty s různými povrchy, takže nejlepší je zvolit horské kolo. Z příjezdových cest ke Svobodovu mlýnu  doporučujeme asfaltovou komunikaci na levém břehu Říčky ze zastávky autobusů Mariánské údolí. Těsně před mlýnem přejděte s kolem z modré značky na protější, tj. pravý břeh. 
    

Poznámky pro vozíčkáře

U rybníčku Horek končí asi 5 km dlouhá asfaltová komunikace vhodná pro vozíčkáře, která vede od zastávky autobusů 55 a 151 Mariánské údolí a která ve směru proti proudu Říčky mírně stoupá. Až ke Svobodovu mlýnu se ale nedostanete ani zdola od Líšně ani shora od Jelínkova mlýna. 



Rady a tipy

Pro děti je velmi přitažlivá zastávka Eldorádo v Brně-Líšni s chovem domácích zvířátek, lanovými a dalšími atrakcemi, letní bobovou dráhou a občerstvením cca 500 m od zastávky autobusů 55 a 151 směrem proti proudu. Je zde také parkoviště pro motorová vozidla, je ovšem placené. Kdo nechce platit, parkuje na točně autobusu č. 55.      

Nejbližší občerstvení nabízí Muchova bouda a Jelínkův mlýn.  


Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu