Rozhledna Křivoš

Výborný rozhled z okraje Vysočiny, zejména na okolí Tišnova


Rozhledna Křivoš se nachází na vrcholu stejnojmenného kopce na okraji Českomoravské vrchoviny poblíž silnice, která vede z Tišnova a Předklášteří směrem na Nové Město na Moravě. Nechalo ji r. 2004 postavit sdružení obcí nazvané Mikroregion Porta jako součást vycházkových tras obcí regionu.

Rozhledna je vystavěna na místě, odkud je velmi slušný výhled sám o sobě, stavba poměrně miniaturních rozměrů ale dodává místu na atraktivitě. Na ochoz se turisté dostanou po dřevěném žebříku, či chcete-li po schodišti. Lavičky na ochozu i dole pod stavbou lákají k posezení.

Z vyhlídky zhlédnete především Tišnov a okolí s dominantní horou Květnicí, ale klášter Porta coeli v Překlášteří vidět není (ten je ale viditelný z několika míst přístupové cesty). Také se z ochozu nabízí zajímavý, i když hodně vzdálený výhled na slavný železniční most v Dolních Loučkách a na lom v údolí Loučky mezi Dolními Loučkami a Předklášteřím.  Znalci geografie mohou hádat jména lokalit, např. plochých kopců Českomoravské vrchoviny a hlubokých údolí řek mezi nimi.

K výletu též doporučujeme rozhlednu na blízkém kopci Babylon.


Umístění

GPS souřadnice

49°22'22.801"N, 16°22'17.310"E

Adresa

Zahrada
Kaly 594 55

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Zahrada
Nadmořská výška
464 m.n.m.
Základní číselné údaje
Výška rozhledny je 7 m. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 5 m nad zemí. Stavba byla provedena r. 2004.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka se jmenuje Štěpánovice, leží na trati Tišnov - Nové Město na Moravě - Žďár nad Sázavou

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší autobusová zastávka se jmenuje Kaly, Zahrada, rozc. Jezdí sem linka 335 na trase Tišnov - Kaly - Sejřek, Bor, některé spoje tudy jedou až do Nedvědice. V pracovní dny tu jede poměrně hodně spojů, o víkendu denně jen tři páry.

Příjezd osobním autem, parkování

Ze silnice Tišnov - Předklášteří - Kaly v sedle v závěru stoupání před vesnicí Zahrada můžete odbočit na polní cestu, kde lze zaparkovat na okraji louky.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusu vjezd na polní cestu pod rozhlednou nedoporučujeme. Nechte účastníky zájezdu vystoupit na blízké autobusové zastávce a odjeďte parkovat do Kalů.

Přístup pěšky

Ze Štěpánovic, žel. zast. jděte po modré značce vesnicí, pak vzhůru podél Kalského potoka a nakonec před vsí Zahrada prudce stoupající, modře značenou odbočkou. Celkem z nádraží 2,5 km.

Z autobusové zastávky Kaly, Zahrada, rozc. jděte krátce po silnici k Tišnovu a pak odbočte na polní cestu vzhůru vlevo na Křivoš. Celkem 600 m.

Z odstavné plochy pro auta je to nahoru cca 300 m. 

    

Příjezd na kole, parkování kol

Na horském kole lze na Křivoš vyjet, resp. ho vytlačit, a to nejlépe od silnice, která vede pod vrcholem. Viz též příjezd autem.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře není Křivoš dostupný.

Rady a tipy

Výlet na Křivoš doporučujeme za jasného podvečera, kdy je od západu dobře nasvícená a tedy i dobře viditelná oblast okolo Tišnova.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu