Pomník Bedřicha Součka

Vzpomínka na významného lesníka


Bedřich Souček byl významným lesníkem na hájenkách, které patří školnímu lesnímu podniku Masarykův les se sídlem ve Křtinách. Velmi rád pěstoval exoty, které dodnes rostou mezi Kanicemi a Rosenauerovou cestou poblíž hranic CHKO Moravský kras. Také je tady v lese studánka (nepříliš krásná), z níž nabíral vodu a stromečky zaléval. Lesníci a zástupci Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně po jeho úmrtí roku 1995 nazvali studánku Součkovým jménem. K nedožitým stým narozeninám Bedřicha Součka chtěli studánku zvelebit, ale nakonec rovnou svému kolegovi postavili v údolí pod studánkou pomník. Jeho autorem je Ivar Otruba.

Místo k výstavbě pomníku jakožto jednoho z dalších objektů Lesnického Slavína bylo vybráno poblíž lokalit, které měl Bedřich Souček rád a kde činil pokusy s výsadbou cizokrajných dřevin. Škoda, že na pomník neupozorňuje žádná literatura, nevšímá si ho turistické značení a jeho okolí není nijak výrazně upraveno (stav r. 2014), takže při chůzi po Rosenauerově cestě pomník klidně můžete minout, zvláště, jste-li zabráni do hovoru.

Podle:

http://www.slpkrtiny.cz/slp-krtiny/napsali-o-nas/kaleidoskop-zajimavosti-a-skolnim-lesnim-podniku-v-..., 25. 4. 2014

http://ricmanice.cz/formular/-zpravodaj_3_2006.pdf, 25. 4. 2014






Umístění

GPS souřadnice

49°16'18.571"N, 16°42'0.059"E

Adresa

Babice nad Svitavou 664 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Babice nad Svitavou
Nadmořská výška
348 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pomník byl odhalen 1. 11. 2005.

Přístup

Příjezd vlakem

Nebližší železniční zastávka se jmenuje Babice nad Svitavou. Leží na trati Brno - Česká Třebová. Na téže trati leží i zastávka Bílovice nad Svitavou, odkud se blíže k pomníku Bedřicha Součka dostanete autobusem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobus číslo 210 jezdí na lince Bílovice nad Svitavou, železniční stanice - Babice nad Svitavou a navazuje na vlaky jezdící od Brna. Vystupte v zastávce Kanice, škola. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete zanechat na blízkém palouku Žilůvky.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus může zastavit na blízkém palouku Žilůvky.

Přístup pěšky

Z Babic nad Svitavou, žel. zast. jděte po modré značce směr Křtiny, ale po 1,3 km na křižovatce lesních cest v údolí, kde značka odbočuje doprava, jděte doleva. Asi po 550 m budete křižovat červenou značku a asi po 1 km dojdete k pomníku. Celkem od vlaku asi 2,3 km. 

Ze Křtin jděte po modré značce 4,5 km směr Babice nad Svitavou, žel. zast. Na palouku Žilůvky odbočte z modré značky na lesní cestu nazvanou a viditelně označenou Rosenauerova. Po ní půjdete asi 400 m.

Ze zastávky autobusu Kanice, škola jděte po silnici ve směru k Babicím nad Svitavou asi 1 km. Na palouku Žilůvky odbočte z modré značky na lesní cestu nazvanou a viditelně označenou Rosenauerova. Po ní půjdete asi 400 m.

K pomníku nevede žádná turistická značka. Pokud půjdete po Rosenauerově cestě a pomník hledáte, dívejte se dolů za potok, abyste pomník nepřehlédli.

Příjezd na kole, parkování kol

Okolo pomníku Bedřicha Součka vede lesní cesta zvaná Rosenauerova sjízdná na horském kole. Rosenauerova lesní cesta má dva začátky: horní na palouku Žilůvky (na silnici mezi obcemi Kanice a Babice nad Svitavou), druhý dolní u řeky Svitavy (při silnici Bílovice nad Svitavou - Babice nad Svitavou, léčebna).

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář s doprovodem může k pomníku Bedřicha Součka přijet shora z palouku Žilůvky. Pomník může zhlédnout shora z cesty, ale dolů k němu se v žádném případě nedostane.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu